Home

Cara Memasak Black Pearl viral (mak jemah style) Sedap 6 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Black Pearl viral (mak jemah style) di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Black Pearl viral (mak jemah style) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Black Pearl viral (mak jemah style) - resepipouler.com

6 Bahan - Bahan Resepi Black Pearl viral (mak jemah style)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Black Pearl viral (mak jemah style) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 1/2 cawan - tepung ubi kayu.
  2. Sedia 1 - buku Gula melaka atau 6 s.besar gula perang.
  3. Sedia - Secubit garam.
  4. Sedia - Pewarna hitam (biru+merah+hijau).
  5. Sedia - Air kosong secukupnya.
  6. Sedia - 4-5 helai daun pandan (tak wajib).

8 Cara - Cara Black Pearl viral (mak jemah style)

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Black Pearl viral (mak jemah style) pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Panaskan periuk, masukan 1/2 cawan air, masukan gula perang atau gula melaka...tunggu sampai gula cair...letakan secubit garam, kacau-kacau dan tutup api dapur. setelah tutup api masukan pewarna kacau-kacau lagi bagi warna mesra bersama gula tadi...
  2. Masukan tepung ubi, letak sidikit demi sedikit dan kacau guna senduk kerana panas..sambil itu teruskan letakan tepung dan kacau sehingga adunan tidak melekat...jika sudah tidak panas boleh uli dengan tangan....
  3. Masa curah air gula merah dalam tepung tu nanti dia akan jadi macam slime...likat...jangan teperanjat tau...buat tak tahu je... tambah tepung dan air...uli sampai dia tak lekat ditangan baru gentel kecik2.
  4. .
  5. Panaskan air lebih kurang 3 cawan yang diletakan gula perang atau gula melaka sekali lagi untuk merebus gentelan tepung ubi tadi...setelah air mendidih masukan gentelan tepung tadi (letak daun pandan sekali).
  6. Tunggu sehingga gentelan tadi menjadi berkilat-kilat dan timbul di permukaan air baru angkat.
  7. Selepas angkat gentelan bubble tadi...boleh lah di letakan dalam botol...bila nak minum letak sekali bubble ni....sangat-sangat sedap.
  8. PESANAN RINGKAS: dari experiment saya,bubble pearl ni tak sedap kalau kite dah letak dalam peti ais semalaman,pearl dia jadi tak chewy sangat....(patut la kalau dekat kedai bila bubble pearl dah habis diorang tak masak lagi,mungkin diorang tak nak membazir lebihan tu kena buang sebab kalau simpan jadi tak sedap) Saya suggest selepas gentel2 tu,apa yang nak makan hari tu je masak,yang xnak makan,gentelan belum masak tu frozenkan untuk di masak lain bila nak buat air bubble)..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Black Pearl viral (mak jemah style) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!