Home

Resepi Apam Nasi Sedap 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam Nasi di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Nasi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Apam Nasi - resepipouler.com

8 Ingredients of Resepi Apam Nasi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Nasi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Bahan A.
 2. Sedia 1 - cup nasi (sebaiknya nasi semalam yang disejukan).
 3. Sedia 1 1/2 - cup air suam.
 4. Sedia 3/4 - cup gula.
 5. Sedia - Bahan B.
 6. Sedia 1 - cup tepung gandum.
 7. Sedia 1 - cup tepung beras.
 8. Sedia 1/2 - tsb yis.

3 Cara Memasak Apam Nasi

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Nasi pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Kisarkan Bahan A. Mulakan dengan nasi dan air kemudian baru campurkan gula dan kisar sehingga halus.
 2. Ayakkan tepung bahan B kemudian gaulkan dengan yis.selepas itu campurkan Bahan A dan Bahan B digaul sehingga sebati. Asingkan mengikut warna kesukaan. kemudian dibiarkan selama 3jam.
 3. Panaskan pengukus kemudian masukkan bahan ke dalam acuan yang telah dicalit sedikit minyak supaya tidak melekat. Kemudian kukus selama 15minit.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Nasi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!