Home

Cara Memasak Bubur nasi daging Cepat 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Bubur nasi daging di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur nasi daging yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Alianyang Didepan Dinas Petanian Channel Ini Dibuat Untuk Kalian. buat bubur nasi putih, bubur nasi durian, bubur nasi dicampur susu formula, bubur nasi dan labu untuk bayi #arifcennerus, #caramembuatbuburnasiputih, #buburnasi, #bubur Nasi dagang (Jawi: ناسي داڬڠ, "Trader's Rice") is a Malaysian dish consisting of rice steamed in coconut milk, fish curry and extra ingredients such as pickled cucumber and. Tak payah tunggu demam baru boleh makan bubur nasi. Menu ini memang tidak membosankan, sangat mudah menyediakan.

Bubur nasi daging - resepipouler.com Nasi dagang adalah makanan Malaysia dan Indonesia berupa nasi yang ditanak dengan santan kelapa, dan disajikan dengan kari ikan tongkol. Hidangan ini berasal dari daerah Terengganu dan Kelantan. Aduk rata dan sajikan segera. *untuk diet Basic Elimination.

13 Ingredients of Resepi Bubur nasi daging

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur nasi daging ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan - beras, rendam 30minit dan toskan.
  2. Sedia - Daging dihiris kecil, nipis.
  3. Sedia 6 cawan - air.
  4. Sedia 2 - biji ubi kentang, potong dadu.
  5. Sedia 1/2 - lobak merah dipotong dadu.
  6. Sedia 3 sudu makan - lada hitam - ditumbuk.
  7. Sedia 1 cawan - santan.
  8. Sedia - Kiub daging jika suka.
  9. Sedia - Bawang merah hiris.
  10. Sedia - Bawang putih hiris.
  11. Sedia - Halia.
  12. Sedia - Ikan bilis option.
  13. Sedia - Minyak bijan Option.

Lauk untuk bubur nasi anda boleh tambah ikut keinginan tapi biasanya ada yang buat nasi bubur ikan bilis goreng,telur asin,kangkung goreng belacan,daging goreng kicap,sotong kering dan juga ikan. This accompanying dish is only specially prepared for nasi dagang and is sometimes locally called gulai darat. Bubur nasi rumahan seringkali bertekstur encer atau berair. Menjual bubur nasi dengan pelbagai jenis lauk.

4 Instructions Bubur nasi daging

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur nasi daging pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Masukkan beras dan daging bersama air kedalam periuk dan masak hingga empuk, dan beras kembang. Perlahankan api..
  2. Masukkan Ubikentang bersama lobak merah, ladahitam, santan dan garam. Masak hingga lembut..
  3. Dalam periuk lain, boleh tumis bawang merah, bawang putih, halia, ikan bilis. Masukkan dalam periuk bubur nasi. Kacau.
  4. Boleh tambah minyak bijan jika suka, ala ala bubur mcd..

Bubur ayam adalah bubur gurih berbahan beras bisa juga disebut bubur beras atau bubur nasi yang diberi pelengkap utamanya daging ayam Pisahkan daging ayam dan tulangnnya. Taburi daging ayam goreng, bawang goreng, daun bawang, daun seledri dan telur. d. Cara membuat bubur nasi: Cuci beras hingga airnya cukup bening, kemudian tiriskan. Anda juga bisa memodifikasi resep ini dengan. Bubur nasi adalah sejenis bubur yang popular di kebanyakan negara Asia.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur nasi daging ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!