Home

Cara Membuat Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Cepat 14 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! - resepipouler.com

14 Ingredients of Resepi Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 14 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1/2 cawan - beras dikisar (xnak kisar pun boleh tapi saya kisar sbsb sy nak cepatkan proses memasak plus sy xde beras special untuk buat bubur).
  2. Sedia 1 ulas - bawang putih.
  3. Sedia 1 - inci halia dipotong nipis (2 potong).
  4. Sedia 1 - dada ayam (ikut sukatan nasi ya, kalu nak ayam lebih atas bubur boleh buat portion besar sikit).
  5. Sedia 2 tbsp - ginger garlic paste (kalu xde paste ready made boleh buat sendiri, just kisar bawang putih dgn halis sama amount kisar dgn minyak).
  6. Sedia - Untuk perasa -.
  7. Sedia 1 - ) garam.
  8. Sedia 2 - ) gula.
  9. Sedia 3 - )seasoning: boleh guna knorr/maggi cukup rasa terpulang ana yang ada kat rumah.
  10. Sedia 4 - ) Kicap golden mountain dari thailand.
  11. Sedia 5 - ) Minyak bijan.
  12. Sedia - Garnish.
  13. Sedia - Chili flake/cili powder.
  14. Sedia Daun - bawang.

6 Step by Step Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!

Dah ada 14 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Basuh beras macam biasa, masukkan air kuantiti air ikut beras ya sesuai untuk buat bubur. Ketuk bawang putih dengan 1 potong halia tadi then masukkan dalam peruik bubur. Biarkan sampai masak, if perlu tambah air sila tambah ikut kesesuaian ya. Bila bubur dah ready, masukkan perasa (garam, gula, seasoning and kicap golden mountain). Untuk semua perasa ni ikut lidah sendiri ya. Kalu suka manis letak la gula banyak sikit, kalu ikut resepi asal mcd pakai seasoning maggi cukup rasa je separuh cawan..
  2. Tapi tak sedap, plain maka saya derhaka sikit. So bila dah letak perasa biar atas api dalam 10-15 minit lagi then ready. Untuk ayam, potong isi tu nipis2 slice ya. Lepas tu perap dengan ginger garlic paste and 1 potong halia tu. Nak sedap perap lama sikit minimum sejam. Then rebus ayam tu dengan bahan perapan tu. Dah masak, carik isi ayam tu halus-halus..
  3. Dah siap rebus, ceduk nasi bubur dalam mangkuk. Tuang minyak bijan atas bubur then tabur isi ayam yang kita carik tadi. Lepas tu tabur lah chili flake/cili powder dengan daun bawang tu. Then siappppp.....
  4. Selamat mencuba!.
  5. .
  6. .

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!