Home

Resepi Apam Nasi Cepat 11 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Apam Nasi di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Nasi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Kali ni sy nk share resepi kuih traditional pulak. Tahukah anda bahawa nasi boleh dijadikan apam yang gebu dan sedap? Berbeza dengan apam mekar yang menggunakan tepung gandum, apam nasi pula menggunakan nasi sebagai bahan utama.

Apam Nasi - resepipouler.com Boringlah… Tapi kalau nak dibuang sayang. Apa lagi menu menarik boleh buat dengan nasi lebih ni ya?". Kredit foto: Nurul Atika Moktar (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah).

11 Bahan - Bahan Resepi Apam Nasi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Nasi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahagian A (kisar).
  2. Sedia 1 cawan - nasi sejuk.
  3. Sedia 1 1/4 cawan - air suam.
  4. Sedia 3/4 cawan - gula halus.
  5. Sedia - Bahagian B.
  6. Sedia 1 cawan - tepung beras.
  7. Sedia 1 cawan - tepung gandum.
  8. Sedia 1 - sudu besar yis mauripan.
  9. Sedia - Lain-lain.
  10. Sedia 1/2 - sudu kecil garam halus.
  11. Sedia - pewarna kesukaan.

Jika anda ada lebihan nasi semalam yang tidak habis, jangan sesekali dibuang. Jika ada lebihan nasi selepas anda makan malam, anda jangan buang. Ini kerana anda boleh menggunakan lebihan nasi tadi untuk membuat apam nasi yang gebu, lembut dan sedap. 'Convert' lebihan nasi menjadi apam nasi mengikut resepi viral ini. Resipi apam nasi viral ini jelas diminati ramai kerana cara penyediaannya cukup ringkas.

7 Instructions Apam Nasi

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Nasi pula. Simple saja cuma 7 langkah.

  1. Kisar bahagian A..
  2. Masukkan bahagian B ke dalam bahagian A dan kacau sebati..
  3. Setelah sebati, masukkan garam halus dan pewarna ke dalam adunan..
  4. Perap adunan selama 30 minit - 1 jam sehingga betul-betul kembang di dalam bekas tertutup..
  5. Sapu minyak di dalam acuan lompang (apa apa jenis acuan)..
  6. Masukkan adunan ke dalam acuan..
  7. Kukus selama 15 minit (pastikan air kukusan sudah mendidih)..

Apam balik (English: 'turnover pancake') or terang bulan (English: 'bright moon') or martabak manis (English: 'sweet martabak') or 曼煎粿 Màn Jiān Guǒ (English: 曼煎 Màn Jiān is the homophone of 滿清 Mǎn Qīng, which was the final imperial dynasty in China and 粿 Guǒ means pancake). Selalu lebihan nasi yang tak habis paling rajin buat nasi goreng tapi kalau malas laju jer masuk ke dalam tong. Bagi mengelakkan pembaziran, elok lebihan nasi itu di buat kuih Apam Nasi. A wide variety of apam cpam options are available to you Tak susah nak buat apam nasi sejuk ni. Bahan asasnya dari lebihan nasi sejuk di dapur rumah anda.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Nasi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!