Home

Cara Membuat Chinese Chicken Congee for Breakfast Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Chinese Chicken Congee for Breakfast di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Chinese Chicken Congee for Breakfast yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Chinese Chicken Congee for Breakfast - resepipouler.com

10 Ingredients of Resepi Chinese Chicken Congee for Breakfast

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Chinese Chicken Congee for Breakfast ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - Chicken breast.
  2. Sedia 1 - tea spoon Salt (for chicken).
  3. Sedia 2 - slices Ginger.
  4. Sedia 2 - table spoon Sesame oil.
  5. Sedia 1 - cup Rice (I used Japanese rice).
  6. Sedia 8 - cups Hot water.
  7. Sedia - To taste Salt and pepper.
  8. Sedia - Leek or any other vegetable for topping.
  9. Sedia 1 - Ready made deep fried tofu (if it's available).
  10. Sedia 2 - table spoon Soy sauce (for deep fried tofu).

4 Cara - Cara Chinese Chicken Congee for Breakfast

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Chinese Chicken Congee for Breakfast pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Sprinkle 1 tea spoon of salt on both sides of the chicken..
  2. Heat sesame oil in a pan and stir fry thin-sliced ginger. When it becomes fragrant, add 1 cup of rice and coat the surface of rice..
  3. Once the rice becomes transparent, add hot water(be careful!)..
  4. Add chicken and bring to a boil. Once it becomes boiling, turn to the small heat and cover with a lid. Heat for 40 minutes. Serve hot and enjoy!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Chinese Chicken Congee for Breakfast ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!