Home

Cara Memasak Air Asam Tomato Cepat 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Air Asam Tomato di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Air Asam Tomato yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Air Asam Tomato - resepipouler.com

8 Ingredients of Resepi Air Asam Tomato

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Air Asam Tomato ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - biji buah tomato.
  2. Sedia 3 batang - cili besar.
  3. Sedia 3 batang - cili kecil.
  4. Sedia 1 - biji bawang besar.
  5. Sedia 1 - kuntum bunga kantan.
  6. Sedia 1/2 - inci belacan.
  7. Sedia 4 keping - lemon.
  8. Sedia 1 - sudu kecil garam.

2 Cara - Cara Air Asam Tomato

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Air Asam Tomato pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Sediakan bahan-bahan. Tomato, bawang besar dan bunga kantan dihiris nipis..
  2. Tumbuk/blend cili, garam, belacan dan perahan lemon (sehingga lumat dan halus). Kemudian gaulkan sambal yg ditumbuk tadi bersama bahan-bahan hirisan. Jika mahu sedikit kuah. Tambahkan air 1/3 cawan. Siap!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Air Asam Tomato ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!