Home

Resepi Apam durian Sedap 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Apam durian di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam durian yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Add eggs one by one , followed by coconut milk, durian pulp. Mixing very thoroughly and strain into a bowl. Combine durian and sugar (if using) and set aside.

Apam durian - resepipouler.com Nama ini diambil dari ciri khas kulit buahnya yang keras dan berlekuk-lekuk tajam sehingga menyerupai duri. "Try the apum balik durian cheese. Apam Balik Nusantara. Закусочная на колесах и Пекарня$$$$. Apam kampung gula merah ini sememangnya gebu dan sangat lembut sehingga keesokan paginya.

8 Ingredients of Resepi Apam durian

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam durian ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - bahan yg diadun bersama.
 2. Sedia - secawan durian yg dh buang biji.
 3. Sedia - Secawan gula.
 4. Sedia 2 cawan - tepung gandum.
 5. Sedia - Secawan tepung beras.
 6. Sedia - Sebungkus yis.
 7. Sedia - Untuk kelapa.
 8. Sedia 1 - biji kelapa parut garam seckup rasa.

Mengikut cara pemilik resepi, yis kering dilarutkan terlebih dahulu dalam air suam untuk pastikan. Bagi penggemar durian, anda berpeluang untuk merasai pelbagai jenis makanan berasaskan durian. Mari tukar citarasa kita dengan merasai apam balik durian dan jagung! Buah durian memiliki beberapa nutrisi, seperti lemak, kalori, dan juga karbohidrat.

3 Cara Membuat Apam durian

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam durian pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Masukkan bahan yg diadun bersama dengan yis. Kacau sehingga sebati..
 2. Masukkan dalam bekas tuangan dah kukus selama 15 minit..
 3. Kluarkan dripda bekas tuangan dan salut dengan kelapa.🤗.

Selain itu, buah ini juga mengandung banyak vitamin, protein, dan mineral yang baik untuk dikonsumsi. Ini dia cara menanam durian dari biji dengan teknik semai yang baik dan Pembibitan Budidaya Durian Dari Biji. Langkah pertama yang harus Anda tempuh untuk dapat. The durian (/ˈdjʊəriən, ˈdʊr-, -æn/) is the fruit of several tree species belonging to the genus Durio. Durian adalah jenis buah yang sangat banyak peminatnya di Tanah Air.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam durian ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!