Home

Cara Membuat Bubur nasi bersantan Cepat 6 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Bubur nasi bersantan di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur nasi bersantan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Tentu banyak orang yang sudah bisa membuat bubur nasi seperti ini atau ada juga yang menyebutnya sebagai bubur putih, namun mungkin saja ada yang belum bisa. Lengkuas umumnya digunakan untuk memasak kuliner bersantan, sayur asam, dan berbagai masakan tumisan. Lengkuas memiliki aroma yang lebih wangi dan rasa pahit keasaman khas rempah-rempah.

Bubur nasi bersantan - resepipouler.com Bubur nasi adalah sejenis bubur yang popular di kebanyakan negara Asia. Apabila dimakan sebagai bubur nasi biasa, ia paling sering dihidangkan dengan hidangan sampingan atau lauk. Apabila bahan-bahan tambahan, seperti daging, ikan, dan perasa, ditambah semasa penyediaan bubur nasi.

6 Ingredients of Resepi Bubur nasi bersantan

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur nasi bersantan ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1/2 cawan - beras.
  2. Sedia 1/2 kotak - kecil santan.
  3. Sedia 5 cawan - air.
  4. Sedia 1 helai - daun pandan.
  5. Sedia 1/2 sudu teh - garam.
  6. Sedia 8 - sudu besar gula.

Makanan bersantan memang lezat dan gurih. Namun, bayi Anda mungkin belum boleh diberi santan kelapa. Ini dia panduan mengenalkan santan pada buah hati Anda. Bubur nasi adalah sejenis bubur yang popular di kebanyakan negara Asia.

3 Cara Memasak Bubur nasi bersantan

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur nasi bersantan pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Sediakan bahan bahan. Masak beras sehingga kembang..
  2. Masukkan daun pandan dan biar mendidih sehingga bau wangi. Masukkan santan, gula dan garam. Jika suka rasa yg manis boleh tambah gula lagi.Dah pun siap..
  3. Bubur nasi bersantan sedia untuk hidangan. Bahan sampingan lain yg ziana suka makan bersama bubur nasi bersantan ialah ikan bilis goreng atau pun lobak masin goreng. Yummy 😋.

Apabila dimakan sebagai bubur nasi biasa, ia paling sering dihidangkan dengan hidangan sampingan atau lauk. Apakah kalian lebih suka bubur yang diaduk atau tidak diaduk? Adakah makanan basi yang masih boleh dimakan? Manakah yang lebih kamu sukai: makan makanan bersantan atau tidak? Bubur nasi rumahan seringkali bertekstur encer atau berair.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur nasi bersantan ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!