Home

Cara Memasak Bubur Nasi 5 Bahan Sedap 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Bubur Nasi 5 Bahan di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur Nasi 5 Bahan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bubur Nasi 5 Bahan - resepipouler.com

8 Ingredients of Resepi Bubur Nasi 5 Bahan

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur Nasi 5 Bahan ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Bahagian A: Bubur Nasi.
 2. Sedia 1 cawan - beras (dicuci bersih).
 3. Sedia 4 cawan - air (untuk memasak bubur).
 4. Sedia - Bahagian B: Bahan Lain.
 5. Sedia 100 g - kacang tanah.
 6. Sedia 100 g - ikan bilis (telah digoreng lebih awal).
 7. Sedia 3 sudu makan - serbuk cili (chili flakes).
 8. Sedia 1 keping - rumpai laut kering (dipotong halus).

3 Cara Penyediaan Bubur Nasi 5 Bahan

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur Nasi 5 Bahan pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Cuci beras 2 kali dan toskan airnya. Kemudian masukkan 4 cawan air bersih. Masukkan ke dalam periuk nasi & mula memasak. Yani guna periuk nasi elektrik dan pilih pilihan "congee" iaitu untuk memasak bubur. Anggaran 30 minit masa memasak..
 2. Sementara menunggu bubur nasi masak, Yani cuci kacang tanah sekali, kemudian toskan airnya. Letak di atas dulang pembakar. Bakar kacang tanah pada suhu 200Ā°c selama 20 minit. Kacang tidak berminyak tapi ia rangup..
 3. Setelah bubur nasi masak, boleh masukkan ke dalam mangkuk kemudian masukkan kacang tanah yang telah dibakar, ikan bilis yang telah digoreng, ditabur juga dengan serbuk cili dan yani letakkan rumpai laut kering yang dipotong halus. Yani tidak tambahkan garam atau gula kerana dari bahan-bahan lain seperti ikan bilis, kacang tanah, rumpai laut kering dan juga serbuk cili tersebut bubur nasi telah mempunyai pelbagai rasa. Selamat mencubašŸ¤—..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur Nasi 5 Bahan ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!