Home

Cara Membuat Agar² cendol gula apong/melaka bersantan Cepat 20 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Agar² cendol gula apong/melaka bersantan di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Agar² cendol gula apong/melaka bersantan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Agar-Agar Santan Gula Melaka I Mudah dan Sedap Sesuai untuk anak-anak. Agar-agar cendol gula Melaka atau juga dipanggil sebagai agar-agar cendol merupakan sejenis manisan atau pencuci mulut. Kami akan berkongsikan sedikit tips dan panduan untuk membuat hidangan ini.

Agar² cendol gula apong/melaka bersantan - resepipouler.com That probably explains why these little pieces of deliciousness were highly sought after at the last two gatherings that I brought them to. Agar-agar santan gula melaka, pencuci mulut yang tak jemu dimakan. Sedap dijamah ketika sejuk dan pencuci mulut yang mudah disediakan.

20 Ingredients of Resepi Agar² cendol gula apong/melaka bersantan

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Agar² cendol gula apong/melaka bersantan ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 20 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Lapisan 1 :.
 2. Sedia 100 gm - Gula [email protected] apong.
 3. Sedia 200 ml - santan.
 4. Sedia 400 ml - air.
 5. Sedia 2 - SB serbuk agar-agar.
 6. Sedia 1/2 - SB serbuk Jelly.
 7. Sedia - Lapisan ke 2 :.
 8. Sedia 50 gm - Gula Melaka @ Gula Apong.
 9. Sedia 300 ml - air.
 10. Sedia 1 - SB serbuk Agar².
 11. Sedia 1/2 - SB serbuk Jelly.
 12. Sedia - 3 Lapisan ke.
 13. Sedia - Cendol hijau secukupnya.
 14. Sedia 300 ml - Santan.
 15. Sedia 600 ml - Air.
 16. Sedia 100 gm - Gula Kastor.
 17. Sedia 3 - SB Serbuk Agar².
 18. Sedia 3/4 - SB Serbuk Jelly.
 19. Sedia - Lapisan ke 4 dan ke 5 :.
 20. Sedia - Buat ikut lapisan pertama dan ke2.

Boleh disediakan sehari awal jika anda merancang untuk jamjan atau kenduri. Ita pasti ramai para suri rumah di luar sana yang sudah semakin sibuk memenuhi dan mencukupi kelengkapan menyambut kedatangan Syawal. Ialah kita kan nak sambut hari raya, pasti banyak persiapan yang perlu di siapkan. Hari ini saya menyediakan Agar Agar Santan Gula Melaka untuk hidangan pencuci mulut.

4 Cara Penyediaan Agar² cendol gula apong/melaka bersantan

Dah ada 20 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Agar² cendol gula apong/melaka bersantan pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Campurkan serbuk agar² dan Jelly bersama..dan masukkan ke dalam kuali bersama santan,air dan gula melaka..gaulkan dgn api sederhana sehingga betul² masak dan serbuk larut di dalam adunan..Tapiskan dan tuangkan kedalam acuan..Tumpukan kepada kipas supaya sejuk..
 2. Lapisan ke2..buat sama seperti lapisan pertama..apabila sudah masak sepenuhnya,tuangkan ke dalam lapisan pertama yg sudah mengeras..Tumpukan lagi dengan kipas...
 3. Untuk bahan ke 3..adunan sama juga seperti adunan pertama dan ke2..apabila sudah masak,tuangkan keatas adunan kedua yang sudah mengeras dan taburkan cendol sedikit.demi sedikit dan tuangkan lagi sampai habis..tumpukan lagi dengan kipasa...
 4. Manakala lapisan 4 dan lapisan 5..ulang masak adunan pertama dan ke2..apabila sudah masak..simpan di dalam peti sejuk selama 30minit atau cukup keras..barulah boleh dipotong dan siap dihidangkan.selamat mencuba..

Kalau menyambut hari raya di Kelantan, kita pasti akan melihat agar agar Sebiji telur dipecahkan dan gula Melaka racik dimasukkan ke dalam kelapa parut, diramas ramas dan kemudiannya diperah santan. Jika dulu untuk memasak agar agar, kita menggunakan agar agar bertali tapi kini sudah lebih mudah dengan agar agar serbuk sahaja. Saya suka memakan bahagian atas yang berlumut pada agar agar. Hasil selongkar dapur ke dapur K. Bahan-bahan untuk resepi agar - agar gula melaka santan ini mudah dicari dan cara penyediaan yang senang.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Agar² cendol gula apong/melaka bersantan ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!