Home

Cara Membuat Bubur Nasi Telur Goreng Lobak Asin Sedap 6 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Bubur Nasi Telur Goreng Lobak Asin di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur Nasi Telur Goreng Lobak Asin yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bubur Nasi Telur Goreng Lobak Asin - resepipouler.com

16 Ingredients of Resepi Bubur Nasi Telur Goreng Lobak Asin

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur Nasi Telur Goreng Lobak Asin ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 16 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Bahan bubur nasi.
 2. Sedia 110 gram - Beras - basuh bersih,toskan.
 3. Sedia 400 ml - Air.
 4. Sedia - Bahan sampingan.
 5. Sedia 20 gram - Ikan Bilis - digoreng.
 6. Sedia 1 tbsp - Kacang Tanah - digoreng.
 7. Sedia 1 - biji Telur.
 8. Sedia 1 - biji Bawang Merah.
 9. Sedia 1 - biji Lada Hijau.
 10. Sedia 1 - biji Lada Merah.
 11. Sedia 2 tbsp - Lobak Asin - potong dadu.
 12. Sedia 2 tbsp - Minyak - untuk menggoreng.
 13. Sedia - Untuk hiasan.
 14. Sedia - Bawang Goreng.
 15. Sedia - Hirisan Daun Bawang.
 16. Sedia - Kicap.

6 Cara Penyediaan Bubur Nasi Telur Goreng Lobak Asin

Dah ada 16 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur Nasi Telur Goreng Lobak Asin pula. Simple saja cuma 6 langkah.

 1. Mula-mula,sediakan bahan untuk membuat bubur.Basuh bersih beras.Toskan dan masukkan 400ml air.Tanak dengan api kecil hingga beras hancur menjadi bubur.Ketepikan..
 2. Kemudian,sediakan bahan sampingan yang diperlukan.Hiris bawang,lada merah dan lada hijau.Lobak Asin dipotong dadu.Ketepikan..
 3. Sediakan kuali.Masukkan minyak dan tumis sebentar lobak asin (dalam 2 minit).Kemudian,masukkan bawang.Goreng sebentar dan tumis pula lada merah dan lada hijau.Tumis dalam 3 minit..
 4. Ketepikan sebentar bahan tumisan tadi di tepi kuali.Kemudian masukkan telur.Goreng hancur telur.Kemudian campurkan gorengan telur bersama bahan tumisan..
 5. Inilah bahan sampingan untuk bubur.Gorengan telur bersama lobak asin,ikan bilis goreng dan gorengan kacang tanah..
 6. Masukkan bubur nasi ke dalam mangkuk.Bubuh di atasnya bahan tumisan tadi.Tabur bawang goreng dan hirisan daun bawang sebagai hiasan.Tuang sedikit kicap sebagai pelengkap bubur.Sekarang,sajian bubur sudah sedia untuk dihidang..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur Nasi Telur Goreng Lobak Asin ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!