Home

Cara Membuat Sayur Air Labu Siam Sedap 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Sayur Air Labu Siam di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sayur Air Labu Siam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Sayur Air Labu Siam - resepipouler.com

8 Ingredients of Resepi Sayur Air Labu Siam

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sayur Air Labu Siam ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - biji Labu air.
  2. Sedia 1/2 batang - karet.
  3. Sedia 4-5 - ekor udang.
  4. Sedia 1 - biji cili merah.
  5. Sedia 3 ulas - bawang merah.
  6. Sedia 2 ulas - bawang putih.
  7. Sedia 1 - kiub ikan bilis.
  8. Sedia 1/2 sudu teh - serbuk lada hitam.

2 Step by Step Sayur Air Labu Siam

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sayur Air Labu Siam pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Kupas kulit Labu Siam dan potong ikut sais yg dikehendaki.
  2. Tumis bawang yang telah di blend. Wangi masukan air dan kiub. Mendidih masukan udang dan sayur. Tambah serbuk secukup rasa. Sesuaikan rasa. Siap dihidang.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sayur Air Labu Siam ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!