Home

Resepi Agar-agar Rose Pandan Enak 7 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Agar-agar Rose Pandan di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Agar-agar Rose Pandan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Agar-agar Rose Pandan - resepipouler.com

7 Ingredients of Resepi Agar-agar Rose Pandan

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Agar-agar Rose Pandan ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - paket agar-agar tali (20g).
 2. Sedia 1 1/4 cawan - gula (jika suka lebih manis, tambah gula).
 3. Sedia 2 liter - air.
 4. Sedia - Secubit garam.
 5. Sedia Daun - pandan simpul.
 6. Sedia 1 tbs - esen rose.
 7. Sedia - Pewarna.

4 Cara Membuat Agar-agar Rose Pandan

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Agar-agar Rose Pandan pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Masak semua bahan kecuali gula dan esen. Tunggu sehingga agar-agar larut..
 2. Masukkan gula dan kacau sehingga larut. Tutup api dan campur kan esen..
 3. Basah kan acuan. Warna kan agar-agar mengikut citarasa. Jika ingin melapis agar-agar lebih dari 1 warna, rehat kan lapisan 10 minit atau sehingga tekstur menjadi keras sebelum lapisan seterusnya..
 4. Selepas selesai lapisan akhir, biarkan menjadi sejuk dan keras. Masukkan ke dalam peti sejuk dan sedia dinikmati selepas be berapa jam..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Agar-agar Rose Pandan ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!