Home

Cara Memasak Puding Dark Chocolate Polkadot Cepat 10 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Puding Dark Chocolate Polkadot di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding Dark Chocolate Polkadot yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Puding Dark Chocolate Polkadot - resepipouler.com

12 Ingredients of Resepi Puding Dark Chocolate Polkadot

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding Dark Chocolate Polkadot ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Bahan A (untuk Polkadot dan Puding bahagian dalam).
 2. Sedia 20 gm - agar-agar bertali ~ digunting pendek² & rendam 1jam dlm air.
 3. Sedia 400 ml - fresh milk.
 4. Sedia 1 1/2 cawan - gula (+ - ikut citarasa).
 5. Sedia 1000 ml - air.
 6. Sedia - Bahan B (untuk Puding bahagian luar).
 7. Sedia 20 gm - agar-agar bertali ~ digunting pendek² & rendam 1jam dlm ai.
 8. Sedia 400 ml - fresh milk.
 9. Sedia 1 1/2 cawan - gula ~ + - ikut citarasa.
 10. Sedia 1000 ml - air.
 11. Sedia 250 gm - Dark Chocolate Compound ~ dipotong kecil².
 12. Sedia 2 - sudu besar Cocoa Powder ~ dilarutkan dgn sedikit air panas.

10 Cara Penyediaan Puding Dark Chocolate Polkadot

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding Dark Chocolate Polkadot pula. Simple saja cuma 10 langkah.

 1. Bahan A Sediakan acuan puding pertama... Masukkan semua bahan A ke dalam periuk dan masak sehingga agar² bertali larut dan hancur..
 2. Tapiskan dan Letakkan adunan Puding ke dalam acuan Puding...biarkan hingga Puding mengeras (saya letakkan didalam peti sejukbeku sekejap)...tinggalkan sedikit Puding dan tuang ke dalam bekas yg sesuai untuk dibuat Polkadot..saya letak di loyang dan yg ni buat nipis ja...bila dh mengeras saya gunakan nozzle ukuran kecil untuk terap bentuk bulat..
 3. Bahan B Sediakan acuan Puding yg ke 2...susun Puding Polkadot yang telah dibuat awal2 tadi....pastikan bekas acuan kering supaya Polkadot dapat melekat dengan baik..
 4. Masukkan semua bahan B ke dalam periuk KECUALI Dark Chocolate Compound dan Cocoa Powder masak sehingga agar2 bertali larut dan hancur....Baru masukkan Dark Chocolate Compound dan Cocoa Powder kacau perlahan hingga semuanya larut..
 5. Ambil sedikit adunan Puding Dark Chocolate tapis dan tuang ke dalam bekas Puding...tuang perlahan guna kan sudu supaya Polkadot tidak jatuh atau bergerak....biarkan hingga mengeras.
 6. Ambil Puding yang pertama tadi dan masukkan kedalam bekas Puding ke2.
 7. Tuang baki adunan Puding Dark Chocolate tadi hingga memenuhi acuan Puding..
 8. Dinginkan didalam peti sejuk..
 9. Baru boleh dipotong dan dihidangkan..
 10. .

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding Dark Chocolate Polkadot ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!