Home

Cara Memasak Apam Kukus Mekar Tembikai Mudah 10 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Apam Kukus Mekar Tembikai di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Kukus Mekar Tembikai yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Apam Kukus Mekar Tembikai - resepipouler.com

10 Ingredients of Resepi Apam Kukus Mekar Tembikai

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Kukus Mekar Tembikai ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 2 - biji Telur Ayam.
 2. Sedia 225 g - Gula Pasir.
 3. Sedia 250 g - Tepung Gandum.
 4. Sedia 1 - Sdk Ovalet.
 5. Sedia 1 - Sdk Vanilla Essence.
 6. Sedia 75 ml - Santan Pekat.
 7. Sedia 100 ml - Sprite.
 8. Sedia 30 g - Coklat Rice.
 9. Sedia - pewarna merah.
 10. Sedia - Pes Pandan/Pewarna hijau.

5 Cara Penyediaan Apam Kukus Mekar Tembikai

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Kukus Mekar Tembikai pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Satukan semua bahan-bahan kecuali coklat rice dan pewarna. Putar hingga putih dan gebu selama 10 Minit..
 2. Bahagikan adunan kepada 3 Mangkuk,2 Mangkuk beri pewarna merah dan hijau. 1 mangkuk biarkan plain. Usahakan adunan warna merah lebih banyak. Masukan coklat rice kedalam adunan merah,gaul sebati. Masukan masing-masing adunan Kedalam piping bag..
 3. Picitkan adunan warna merah hingga hampir penuh kedalam acuan yang di lapik dengan Paper Cup, picitkan adunan warna putih keatasnya dan picitkan adunan warna hijau ke atas warna putih..
 4. Panaskan kukusan. Kukus Apam selama 15 Minit..
 5. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘 Boleh untuk minum petang mahupun sarapan 😊.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Kukus Mekar Tembikai ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!