Home

Resepi Sambal ayam masak merah Enak 0 Langkah

Delicious, fresh and tasty.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Sambal ayam masak merah di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sambal ayam masak merah yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Ketika saya memasak ikan sambal berlado, Nelly masuk ke dapur dan bertanya apa yang saya sedang masak. Bila diberitahu ikan, dia menjawab tak nak makan kalau tak ada lauk ayam. Begitu juga dengan Aween bila diberitahu saya sedang menyediakan lauk ikan, terus ditanya tak ada ayam ke.

Sambal ayam masak merah - resepipouler.com Heat oil until hot, sauté ground spices until fragrant. Add in cinnamon stick, cloves and star anise. Add tomato paste and chilli sauce, stir-fry well until the tomato paste becomes oily.

12 Bahan - Bahan Resepi Sambal ayam masak merah

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sambal ayam masak merah ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Cili kering (blender).
 2. Sedia - Gula pasir (1 sudu kecil).
 3. Sedia - Air asam.
 4. Sedia - Garam,.
 5. Sedia - Sos cili.
 6. Sedia - Sos tomato.
 7. Sedia - Serai.
 8. Sedia - Lengkuas (blender).
 9. Sedia - Halia (blender).
 10. Sedia - Bawang merah (blender).
 11. Sedia - Bwg putih (blender).
 12. Sedia - Ayam (di goreng).

Kini saya kongsikan pula resepi Ayam Masak Sambal yang digandingkan dengan nasi minyak itu. Lihat juga cara membuat Ayam Kampung Panggang Sambal Bawang dengan Nasi Merah dan masakan sehari-hari lainnya. Resepi Ayam Masak Merah yang Che Nom kongsikan kali ini lebih mudah dan menggunakan bahan-bahan yang kebiasaannya ada di dapur. Cuma apa yang istimewanya ialah jenis gula yang digunakan iaitu gula melaka.

0 Instructions Sambal ayam masak merah

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sambal ayam masak merah pula. Simple saja cuma 0 langkah.

Che Nom rasa penggunaan gula melaka menyebabkan manis kuah sambal lebih sedap daripada sambal yang dimasukkan gula putih biasa. Ayam Masak Merah has unique flavours, the taste is beautiful and unforgettable although it shares some basic similar spices (cinnamon, cloves, star anise and chillies) to Chicken Curry. It is distinctively different, be it in the texture of the chicken or the tantalizing flavours in the sauce. The chicken pieces are rubbed in with turmeric and salt and are deep fried till golden in colour. Merah menyala, tapi tak pedas langsung!

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sambal ayam masak merah ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!