Home

Resepi Sirap Bandung Selasih Enak 2 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Sirap Bandung Selasih di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sirap Bandung Selasih yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Sirap Bandung Selasih - resepipouler.com

5 Ingredients of Resepi Sirap Bandung Selasih

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sirap Bandung Selasih ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 3/4 tin - susu pekat manis.
  2. Sedia 1 - sudu esen sirap.
  3. Sedia 1.5 liter - air tapis/masak.
  4. Sedia 1 - sudu biji selasih -rendam.
  5. Sedia 1-2 - mangkuk ketulan ais.

2 Cara Memasak Sirap Bandung Selasih

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sirap Bandung Selasih pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Sediakan bahan seperti dibawah. Biji selasih direndam hingga kembang dalam air suam. Satukan esen sirap dan susu di dalam jug berisi air. Kacau rata, menjadi bancuhan air bandung. Ketepikan..
  2. Di dalam gelas minum, masukkan ketulan ais (separuh gelas) dan biji selasih yang telah kembang. Jirus bancuhan air bandung memenuhi gelas dan ianya sedia dinikmati. Segar tekak lebih-lebih lagi pada musim panas sekarang ni. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchenz. Selamat mencuba dan sila menjamu selera😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sirap Bandung Selasih ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!