Home

Resepi Air Nanas Rebus Mudah 6 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Air Nanas Rebus di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Air Nanas Rebus yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Air Nanas Rebus - resepipouler.com

6 Ingredients of Resepi Air Nanas Rebus

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Air Nanas Rebus ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1/2 - biji Nanas.
  2. Sedia 1/3 cawan - Gula Perang.
  3. Sedia 1 helai - Daun Pandan.
  4. Sedia 1 cawan - Air.
  5. Sedia 1/2 gelas - Ais Batu.
  6. Sedia 1/2 gelas - Air Masak.

2 Instructions Air Nanas Rebus

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Air Nanas Rebus pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Nanas dikupas dan dibuang mata. Belah empat dan buang empulur kemudian potong nanas kepada kiub sederhana besar. Satukan nanas, gula perang, daun pandan dan air ke dalam periuk. Masak atas api sederhana dalam 15 - 20 minit. Angkat dan sejukkan..
  2. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam jug dan campurkan air masak mengikut citarasa masing-masing diikuti dengan ais batu. Siap untuk diminum..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Air Nanas Rebus ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!