Home

Cara Memasak Air Jagung Mabeles Enak 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Air Jagung Mabeles di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Air Jagung Mabeles yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Air Jagung Mabeles - resepipouler.com

6 Ingredients of Resepi Air Jagung Mabeles

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Air Jagung Mabeles ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 3 - sudu besar kordial jagung (brand apa pun takpe sebab kita nak dapatkan warna kuning tu secukupnya,pastikan kuning bukan oren).
  2. Sedia 1 - mug air.
  3. Sedia 6 - sudu besar gula.
  4. Sedia 1/2 tin - jagung manis dalam tin (cream style).
  5. Sedia 1 tin - susu cair.
  6. Sedia 2 - sudu besar susu pekat manis.

3 Cara Memasak Air Jagung Mabeles

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Air Jagung Mabeles pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Masukkan 1 jug air bersama 6 sudu gula besar hingga air mendidih dan gula melarut. masukkan kordial jagung dan pastikan kepekatan jagung tidak terlalu pekat dan aroma memgikut selera masing-masing.
  2. Masak hingga mendidih, masukkan susu cair dan jagung..
  3. Tutup api dan masukkan susu pekat. rasa ikut citarasa masing- masing. tungga hingga sejuk dan hidangkan bersama ais.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Air Jagung Mabeles ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!