Home

Cara Memasak Serunding Ikan mama timah#phopbylinimohd Enak 2 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Serunding Ikan mama timah#phopbylinimohd di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Serunding Ikan mama timah#phopbylinimohd yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Serunding Ikan mama timah#phopbylinimohd - resepipouler.com

8 Bahan - Bahan Resepi Serunding Ikan mama timah#phopbylinimohd

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Serunding Ikan mama timah#phopbylinimohd ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - kilo ikan selayang - rebus amik isi dan di tumbuk.
  2. Sedia 1 - biji kelapa - di sangai hingga perang dan di kisar seketika.
  3. Sedia 10 - biji bawang merah kecik*.
  4. Sedia 2 - inci halia*.
  5. Sedia 4 batang - serai*.
  6. Sedia 1 cawan - santan*.
  7. Sedia 5 - tangkai cili kering - rebus*.
  8. Sedia keping - Garam/gula/asam.

2 Instructions Serunding Ikan mama timah#phopbylinimohd

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Serunding Ikan mama timah#phopbylinimohd pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Masukan bahan bertanda* di dalam kuali dan di masak. Masukkan isi ikan. Kemudian masukkan kelapa. Masukkan bahan perasa garam/gula/asam keping. Masak hingga kering dengan api pelahan. Selamat mencubađź’•.
  2. Ikan di rebus dengan garam dan asam keping. ambil isi nya dan di tumbuk.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Serunding Ikan mama timah#phopbylinimohd ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!