Home

Cara Memasak Bubur Kacang Hijau + Durian Mudah 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Bubur Kacang Hijau + Durian di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur Kacang Hijau + Durian yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Sebelum saya kongsikan tentang masakan bubur kacang hijau ini, saya ingin pesankan supaya jangan tersalah faham, saya menpunyai draft senarai masakan yang panjang yang belum di publish. Bubur kacang hijau durian. foto: Instagram/@lyza_ratani. Bubur kacang hijau, abbreviated Burjo is an Southeast Asia sweet dessert made from mung beans porridge with coconut milk and palm sugar or cane sugar.

Bubur Kacang Hijau + Durian - resepipouler.com Penjelasan lengkap seputar Resep Bubur Kacang Hijau Ketan Hitam, Kental, Terenak dan Terlezat di Indonesia. Resep Bubur Kacang Hijau - Kebanyakan orang membuat bubur kacang hijau dengan caranya masing-masing. Terdapat beberapa hal yang perlubAnda ketahui mengenai bahan dan cara.

8 Bahan - Bahan Resepi Bubur Kacang Hijau + Durian

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur Kacang Hijau + Durian ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 200 gm - kacang hijau.
 2. Sedia 200 gm - santan.
 3. Sedia 1 - ketul gula melaka.
 4. Sedia 1/2 - sk gula.
 5. Sedia 3 helai - daun pandan.
 6. Sedia - Air secukupnya.
 7. Sedia 3 ulas - durian.
 8. Sedia 3 keping - hirisan halia(optional).

Bubur kacang hijau adalah makanan khas nusantara yang terbuat dari kacang hijau yang dimasak dengan air dan gula aren bersama seikat daun pandan. Bahan-bahan tersebut dimasak sampai mendidih sampai kacang hijau menjadi lunak. Apa kata min cadangkan buat bubur kacang hijau durian. Bubur kacang hijau atau burjo adalah menu khas Nusantara yang sangat mudah ditemukan di mana-mana.

5 Cara - Cara Bubur Kacang Hijau + Durian

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur Kacang Hijau + Durian pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Cara senang saya melembutkan kacang hijau. Basuh kacang dan isi air lebih dari kacang. Saya rebus menggunakan periuk nasi elektrik. Untuk 200gm ini dalam 45min, kacang saya dah lembut elok. Tips/petua: ada orang tidak tahan dengan kacang hijau, katanya berangin bila makan. Semasa rebus kacang, masukkan [email protected] hiris halia..
 2. Sediakan bahan lain. Masukkan kacang yang sudah lembut dalam periuk. Masukkan santan, gula melaka, daun pandan dan 1/2sk garam. Masuk air secukupnya, ikut citarasa kepekatan yang puan puan mahu..
 3. Gunakan api sederhana dan kacau bubur. Jangan biarkan pecah santan yer. Jika rasa tidak cukup manis, puan puan boleh tambah gula..
 4. Bubur kacang hijau is done! Mamaell makan dengan masukkan seketul durian ke dalam bubur. Perfect!!!😊.
 5. Selamat mencuba😊.

Bubur kacang hijau dapat dijadikan sebagai menu sarapan, camilan, atau dessert. Selain menyehatkan, burjo ini juga cukup mengenyangkan. Sajian bubur kacang hijau boleh didicampurkan dengan bahan lain seperti durian untuk lebih menambahkan rasa kesedapannya. Bubur kacang hijau durian ini juga enak sekiranya dimakan dengan roti. Bubur kacang hijau adalah salah satu masakan khas nusantara yang cukup populer.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur Kacang Hijau + Durian ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!