Home

Resepi Ayam Masak Kurma SiSulong Mudah 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam Masak Kurma SiSulong di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Masak Kurma SiSulong yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ayam Masak Kurma SiSulong - resepipouler.com

15 Bahan - Bahan Resepi Ayam Masak Kurma SiSulong

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Masak Kurma SiSulong ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 15 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 4 - ketul ayam (potong 9).
  2. Sedia 2 sudu makan - rempah kurma [tambah sikit air utk jadikan pes].
  3. Sedia 1 1/2 cawan - air (2cwn pon boleh).
  4. Sedia 4 sudu makan - minyak (utk menumis).
  5. Sedia 1 - biji bawang besar** (kisar).
  6. Sedia 3 ulas - bawang putih** (kisar).
  7. Sedia 1 - inci halia (sebesar ibu jari saya)** (kisar).
  8. Sedia 1 batang - kayu manis.
  9. Sedia 2 - kuntum bunga cengkih.
  10. Sedia 4 - biji ketumbar.
  11. Sedia - Secubit jintan manis.
  12. Sedia - Secubit jintan putih.
  13. Sedia 1 - sudu kecil garam.
  14. Sedia 1/2 - sudu kecil gula (jika suka).
  15. Sedia - Secubit serbuk perasa.

4 Cara Memasak Ayam Masak Kurma SiSulong

Dah ada 15 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Masak Kurma SiSulong pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Kisar bawang besar+bawang putih+halia dan tumiskan didalam rice cooker bersama kayu manis,bunga lawang,biji ketumbar,jintan manis dan jintan putih sehingga naik bau... [boleh guna button Cook atau Warm..saya guna button Warm]....
  2. Kemudian masukkan pes rempah kurma dan sedikit air, kacau rata... Tutup periuk dan biarkan sebentar sehingga naik minyak dalam beberapa minit.. [tekan button Cook dari langkah ini sehingga masak]....
  3. Masukkan ayam, kentang, lobak merah dan air.. Kacau sebati... Tutup dan biarkan sehingga mengelegak..
  4. Setelah mengelegak, bolehlah dimasukkan santan, garam, gula, serbuk perasa. Kacau sebati dan tutup periuk... Biarkan santan masak dalam 4-5minit [nak lamakan lagi pun boleh].. Bila dah puas hati,bolehlah dimatikan eletrik. Siap untuk dihidangkan..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Masak Kurma SiSulong ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!