Home

Resepi Asam pedas ikan pari tanpa belacan Cepat 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Asam pedas ikan pari tanpa belacan di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Asam pedas ikan pari tanpa belacan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Ikan pari Cili kering Asam jawa Belacan Kunyit Bawang putih Bawang merah Daun kantan Daun kesum Bendi Garam Gula Air. #asampedas #asampedasikanpari #ikanpari #ikanpariasampedas #asampedasikan #spicy #tamarindcurry #asamcurry #fish #bigfish #dapurbiru #dapurbiruofficial. Tips to improve the flavour of Asam Pedas. Remember to simmer the curry until it thickens slightly for the optimum flavour.

Asam pedas ikan pari tanpa belacan - resepipouler.com Ikan Pari memang sangat sedap kalau dimasak asam pedas. Cuma pastikan basuh ikan pari bersama sedikit pati asam jawa supaya hilang bau hanyirnya. Hidangan ini sedap dimakan bersama ulam sambal belacan, atau juga bersama ikan pekasam yang digoreng pedas bersama cili padi.

15 Bahan - Bahan Resepi Asam pedas ikan pari tanpa belacan

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Asam pedas ikan pari tanpa belacan ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 15 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 keping - (dipotong [email protected]) ikan pari.
  2. Sedia 1/2 - ikat daun kesum.
  3. Sedia 1 - tangkai bunga kantan.
  4. Sedia 2 keping - daun limau purut.
  5. Sedia 5 - biji bawang merah.
  6. Sedia 3 ulas - bawang putih.
  7. Sedia 4 - sudu cili giling.
  8. Sedia 1 cm - halia.
  9. Sedia - Secubit serbuk kunyit (optional).
  10. Sedia 1 cawan - bancuhan asam jawa.
  11. Sedia 6 - biji bendi (saya letak lebih).
  12. Sedia 200 liter - air (boleh tambah).
  13. Sedia 1/3 cawan - minyak utk menumis.
  14. Sedia - Secubit garam.
  15. Sedia - Secubit gula.

Asid pedas lain dengan cara lain bagaimana memasak. asid pedas johor tidak cair dan tidak pekat bersaiz sederhana sahaja dan tanpa menggunakan belacan.tetapi jika asid pedas melaka menggunakan campuran cili banyak dan saus agak tebal juga menggunakan belacan. apabila. Asam Pedas (Indonesian: Asam Pedas, Malay: Asam Pedas, Minangkabau: Asam Padeh, English: Sour and Spicy) is a Minangkabau and Malay sour and spicy Sy ada Buat. Asam pedas ikan pari tanpa belacan. Tapi oleh kerana tekak terliur asam pedas ala johor, harini kita masak tapi versi takde belacan.

5 Cara - Cara Asam pedas ikan pari tanpa belacan

Dah ada 15 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Asam pedas ikan pari tanpa belacan pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Ikan dibersihkan dan dipotong kecil.
  2. Kisar bawang merah,bawang putih dan halia. Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama cili yg sudah dikisar, dan serbuk kunyit sehingga garing dan pecah minyak. Kemudian tambah air dan bancuhan air asam jawa.kemudian masukkan ikan. didihkan.
  3. Setelah mendidih,masukkan daun kesum,bunga kantan dan daun limau purut. Perasakan dengan garam dan gula (xletak pn takpe)..
  4. Akhir sekali masukkan bendi..
  5. Setelah masak,padamkan api.sedia dihidang.

Cara Memasak Asam Pedas Ikan Pari. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar. Ikan patin masak asam should be tried here! Tp cuma waiter slow sangat amik order. Maybe sebab bunyi kenderaan kat jlnraya nih.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Asam pedas ikan pari tanpa belacan ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!