Home

Cara Membuat Bandrek Bandung Mudah 7 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Bandrek Bandung di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bandrek Bandung yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bandrek Bandung - resepipouler.com

7 Ingredients of Resepi Bandrek Bandung

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bandrek Bandung ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 100 g - Halia.
 2. Sedia 125 g - Gula Kabung/Gula Nise.
 3. Sedia 2 g - bunga Cengkih.
 4. Sedia 5 g - Kulit Kayu manis.
 5. Sedia 3 Helai - Daun Pandan disimpul.
 6. Sedia 1 Liter - Air.
 7. Sedia 100 g - Kelapa Muda.

7 Step by Step Bandrek Bandung

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bandrek Bandung pula. Simple saja cuma 7 langkah.

 1. Sediakan semua bahan-bahan.
 2. Bakar Halia,Kupas kulit dan basuh.
 3. Tumbuk kasar Halia.
 4. Masukan kedalam Periuk, air, Halia, daun pandan, Kayu manis dan cengkih. Masak di atas api sederhana selama 15 Minit.
 5. Masukan Gula Kabung,rebus kembali hingga mendidih dan gula Kabung hancur. Tutup api.
 6. Tapis Bandrek, tuangkan kedalam gelas...dan masukan kelapa muda yang telah di serut/Keruk. Hidang semasa panas/ hangat.
 7. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bandrek Bandung ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!