Home

Cara Membuat Pineapple Ginger Cocktail Enak 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Pineapple Ginger Cocktail di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Pineapple Ginger Cocktail yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Pineapple Ginger Cocktail - resepipouler.com

10 Bahan - Bahan Resepi Pineapple Ginger Cocktail

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Pineapple Ginger Cocktail ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - biji nenas masak.
 2. Sedia 1/2 - biji lemon.
 3. Sedia 1 - biji epal hijau (jenis rangup).
 4. Sedia 1 - biji epal merah (jenis rangup).
 5. Sedia 1 - inci halia(diketuk).
 6. Sedia 5-6 - sudu besar gula perang.
 7. Sedia 2 - sudu besar kordial Sunquick Tropika.
 8. Sedia - Ais batu /kiub satu jug/balang.
 9. Sedia 2 cawan - air masak.
 10. Sedia 1/2 cawan - air panas.

4 Cara Membuat Pineapple Ginger Cocktail

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Pineapple Ginger Cocktail pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Kisar nenas yang dikupas dengan setengah cawan air panas sehingga hancur. Asingkan..
 2. Larutkan gula perang dan masukan halia yang diketuk dan kacau sebati. Lemon dihiris sedikit dan baki diperah dalam bancuhan gula dan halia..
 3. Potong dadu kedua2 epal dan masukan dalam jus nenas. Campurkan jus nenas tadi dengan bancuhan air gula halia dan lemon..
 4. Penuhkan jug/balang dengan ais batu. Masukan bancuhan cocktail tadi dan kordial serta air masak. Masukan bahan hirisan dan kacau sehingga nyaman. Siap!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Pineapple Ginger Cocktail ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!