Home

Cara Memasak Korean Garlic Cheese Bread Mudah 8 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Korean Garlic Cheese Bread di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Korean Garlic Cheese Bread yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Korean Garlic Cheese Bread - resepipouler.com

13 Ingredients of Resepi Korean Garlic Cheese Bread

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Korean Garlic Cheese Bread ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 6 - biji roti burger (di belah 8 tanpa putus).
  2. Sedia - bahan untuk cream cheese.
  3. Sedia 250 g - cream cheese.
  4. Sedia 30 g - gula pasir.
  5. Sedia 50 ml - whipping cream.
  6. Sedia - bahan untuk sos garlic.
  7. Sedia 120 g - butter.
  8. Sedia 5 ulas - bawang putih (di tumbuk lumat).
  9. Sedia 2 - sudu besar susu pekat manis.
  10. Sedia 2 - sudu besar madu.
  11. Sedia 1 - biji telur.
  12. Sedia 1 - sudu besar parsley flake.
  13. Sedia 1/2 - sudu kecil garam.

8 Cara Memasak Korean Garlic Cheese Bread

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Korean Garlic Cheese Bread pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Belah 8 roti burger menggunakan pisau bergerigi. Pastikan jangan putus. Ketepikan.
  2. Masukkan cream cheese, gula dan whipping cream ke dalam mangkuk. Gaul sehingga jadi lembut dan sebati. Kemudian masukkan ke dalam piping beg. Ketepikan..
  3. Tumbuk bawang putih sehingga lumat. Jika tak suka rasanya boleh kurangkan kuantiti atau cincang halus..
  4. Cairkan butter. Masukkan bawang putih, susu pekat, madu, parsley dan telur. Kacau rata hingga sebati..
  5. Ambil roti burger tadi dan letak dalam loyang. Paipkan cream cheese di celah celah potongan roti tadi..
  6. Kemudian siramkan sos garlic tadi ke atas roti hingga rata. Ulang sampai roti dan bahan habis..
  7. Panaskan air fryer pada suhu 160°c selama 10 minit. Kemudian masukkan roti tadi dan bakar pada suhu 160°c selama 8-10 minit..
  8. Tadaaaa! Dah siap roti viral yang famous di Korea. Memang sedap dan lembut je. SELAMAT MENCUBA! 😍.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Korean Garlic Cheese Bread ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!