Home

Resepi Air Asam Cendawan Tiram Kelabu Enak 5 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Air Asam Cendawan Tiram Kelabu di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Air Asam Cendawan Tiram Kelabu yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Air Asam Cendawan Tiram Kelabu - resepipouler.com

5 Bahan - Bahan Resepi Air Asam Cendawan Tiram Kelabu

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Air Asam Cendawan Tiram Kelabu ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 400 g - cendawan tiram kelabu/putih.
  2. Sedia 8 - biji limau nipis.
  3. Sedia 11 - biji cili (mix merah & hijau).
  4. Sedia 1 sudu teh - gula.
  5. Sedia 2 sudu teh - garam.

2 Instructions Air Asam Cendawan Tiram Kelabu

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Air Asam Cendawan Tiram Kelabu pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Rebuskan cendawan dengan air yang agak banyak. Didihkan sehingga air tinggal sedikit/separuh. Tutup api..
  2. Perah limau nipis dan tapiskan bijinya. Potong cili kecil-kecil. Masukkan gula dan garam. Kacau sekejap. Bila sejuk bolehla dihidangkan..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Air Asam Cendawan Tiram Kelabu ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!