Home

Resepi Korean Cheese Garlic Bread Sedap 13 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Korean Cheese Garlic Bread di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Korean Cheese Garlic Bread yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. It looks so good that I knew I had to recreate it the I decided to make the bread from scratch instead of getting off shelves so it could look as authentic as how the Koreans are selling. Jika memanggang dengan panci, alasi dasar panci dengan loyang atau alas kukusan kemudian alasi dengan kertas roti masukkan roti. Saran dari Kompas.com jika tak punya kertas roti, kamu bisa olesi loyang atau alas.

Korean Cheese Garlic Bread - resepipouler.com Salah satunya adalah Korean cheese garlic bread yang kini sedang viral di media sosial. Street food Korea yang satu ini merupakan roti dengan topping krim keju dan siraman campuran bawang. Camilan ini memang sedang naik daun karena proses pembuatannya yang menggugah selera.

13 Bahan - Bahan Resepi Korean Cheese Garlic Bread

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Korean Cheese Garlic Bread ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 5 - biji roti burger.
  2. Sedia 100 gm - mozarella cheese (potong).
  3. Sedia - Homemade Cream Cheese.
  4. Sedia 1/2 tin - susu cair.
  5. Sedia 1 - sudu tepung jagung.
  6. Sedia 2 - sudu mayones.
  7. Sedia 2 - sudu susu manis.
  8. Sedia 3 keping - cheddar cheese slice.
  9. Sedia 1/3 - sudu kecil lada sulah.
  10. Sedia - Garlic Butter.
  11. Sedia 100 gm - butter.
  12. Sedia 1/2 - labu bawang putih (cincang).
  13. Sedia 1 - pokok daun ketumbar (hiris halus).

Korean cream cheese garlic bread original terlaris/roti garlic korea. Roti korean garlic cheese bread kekinian homemade enak banget. Biasanya Korean garlic cheese bread menggunakan tipe roti bun. Selain itu bisa juga menggunakan baguette, pizza dough, atau roti tawar sekalipun.

8 Cara Penyediaan Korean Cheese Garlic Bread

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Korean Cheese Garlic Bread pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Masukkan kedalam kuali susu cair, tepung jagung, mayones.
  2. Susu manis, cheddar cheese dan lada sulah..
  3. Kacau dampai semua sebati dan tak berketul. Buka api perlahan. Kacau selalu sehingga mendidih dan pekat. Tutup api, sejukkan dan masukkan kedalam piping bag..
  4. Masukkan butter, bawang putih dan daun ketumbar kedalam kuali..
  5. Buka api perlahan, kacau sampai butter cair. Tutup api..
  6. Potong 6 roti burger. Jangan sampai putus. Sapu garlic butter disekeliling dan celah celah roti. Lagi banyak lagi sedap..
  7. Pipe kan cream cheese dicelah celah roti. Susun mozarella cheese atasnya..
  8. Buatkan pada semua roti. Alas roti dengan paper cup. Bakar dalam air fryer suhu 190C selama 3-4 minit. Siap. Makan panas panas..

Kalau ingin lebih praktis, chef Yongki juga menyarankan bisa membeli roti yang sudah jadi di toko. Korean Cheese Garlic Bread memiliki tekstur lembut di dalam, dan crunchy saat digigit. Di The Alana Hotel Sentul City, kejunya penuh hingga melumer keluar roti. Krim keju yang meleleh dengan rasa bawang putih gurih memberikan sensasi yang berbeda dengan jenis roti lainnya. Korean Cheesy Garlic Bread. (Dok:Youtube/Devi Hermawan).

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Korean Cheese Garlic Bread ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!