Home

Cara Membuat Singgang Daging Sedap 12 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Singgang Daging di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Singgang Daging yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Singgang Daging - resepipouler.com

12 Bahan - Bahan Resepi Singgang Daging

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Singgang Daging ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - kilo daging.
  2. Sedia 2 - sudu besar biji ketumbar.
  3. Sedia 2 - inci lengkuas.
  4. Sedia 2 - inci halia.
  5. Sedia 1 - sudu besar lada hitam.
  6. Sedia 10 ulas - bawang merah.
  7. Sedia 5-6 gelas - air (jika ingin kuah lebih, boleh letak lebih).
  8. Sedia 2 - sudu besar budu (optional).
  9. Sedia 1-2 - sudu besar gula (secukup rasa).
  10. Sedia 1 1/2 - sudu kecil garam (secukup rasa).
  11. Sedia 6-7 - asam keping.
  12. Sedia 5-7 - cili padi.

4 Cara Memasak Singgang Daging

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Singgang Daging pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlu. Saya guna 1/2 kilo daging dan 1/2 kilo tulang rusuk kebetulan dapat semasa qurban raya haji lepas.
  2. Potong daging sederhana besar. Jangan terlalu kecil atau terlalu besar. Hiris bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas.
  3. Saya guna Smart pressure cooker Ewant sebab nak bagi cepat empuk dan masak. Masukkan daging, bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas, asam keping, lada hitam, biji ketumbar dan air. Masukkan air agar semua bahan tersebut tenggelam. Tutup periuk dan tekan 'meat'. Jika tiada pressure cooker, boleh guna periuk biasa cuma kena sentiasa tambah air sehingga daging empuk..
  4. Bila dah masak dan periuk berbunyi, biarkan beberapa minit sebab kuah tengah mendidih. Lepas tu keluarkan wap. Habis keluarkan wap, buka penutup, tekan stir fryer dalam keadaan periuk tidak tertutup, masukkan gula, garam, cili padi dan budu (optional) dalam 2-3 minit dan matikan setting. Boleh dihidangkan panas-panas. Mudah bukan😍. Memang sedap dan tak muak😋.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Singgang Daging ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!