Home

Cara Memasak Aiskrim Vanila Tiga Bahan Mudah 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Aiskrim Vanila Tiga Bahan di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Aiskrim Vanila Tiga Bahan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Aiskrim Vanila Tiga Bahan - resepipouler.com

9 Bahan - Bahan Resepi Aiskrim Vanila Tiga Bahan

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Aiskrim Vanila Tiga Bahan ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Versi Susu Manis.
  2. Sedia 200 g (3/4 cawan) - susu manis (saya guna susu manis homemade).
  3. Sedia 500 ml - whipping cream.
  4. Sedia 1 - sudu kecil ekstrak vanila (saya guna vanilla paste).
  5. Sedia - Versi Tanpa Susu Manis.
  6. Sedia 500 ml - whipping cream.
  7. Sedia 120 g - gula, dimasak dengan 1/4 cawan air.
  8. Sedia 1 - sudu kecil vanilla paste.
  9. Sedia 1 cubit - garam.

4 Cara Membuat Aiskrim Vanila Tiga Bahan

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Aiskrim Vanila Tiga Bahan pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Tuang whipping cream serta ekstrak vanilla ke dalam mangkuk besar dan pukul dengan whisk sehingga kembang dan mengental. Pakai mixer pun boleh. Tapi pakai whisk dalam 5 minit je, lagi mudah hehehe..
  2. Tuang susu manis dan kaup perlahan-lahan sehingga sebati. Resipi susu manis boleh rujuk dalam senarai. Boleh masukkan cip coklat / sos coklat / jem buah / compote dalam langkah ini..
  3. Tuang ke dalam bekas berpenutup. Bekukan sejam, keluarkan dan kepuk guna whisk supaya gebu..
  4. Simpan dalam freezer selama 4 jam untuk 'soft serve' atau semalaman. Sedia dihidang..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Aiskrim Vanila Tiga Bahan ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!