Home

Cara Membuat Pulut Kuning Cepat 6 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Pulut Kuning di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Pulut Kuning yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Pulut Kuning - resepipouler.com

6 Ingredients of Resepi Pulut Kuning

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Pulut Kuning ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 3 cawan - pulut.
  2. Sedia 1 keping - asam jawa.
  3. Sedia 1 - sudu kecil serbuk kunyit.
  4. Sedia 1 - sudu besar minyak kelapa dara.
  5. Sedia 1 - sudu besar garam bukit.
  6. Sedia 1 1/2 cawan - susu cair.

4 Step by Step Pulut Kuning

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Pulut Kuning pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Cuci pulut lalu masukkan asam keping, serbuk kunyit dan air yang menghapuskan paras pulut lalu kacau rata. Rendamkan semalaman..
  2. Cuci pulut sekali air saja dan masukkan dalam kukus lalu curahkan minyak kelapa dara. Kukuskan selama 1 jam. Cucukkan dengan senduk kayu kalau tak melekat tandanya pulut sudah masak. Taburkan garam bukit atas pulut lalu digaul rata..
  3. Masukkan pulut dalam mangkuk lalu curahkan susu cair dan digaul sebati..
  4. Pulut siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba guys 😍.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Pulut Kuning ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!