Home

Resepi Ikan Patin masak pindang buah keras Sedap 11 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ikan Patin masak pindang buah keras di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ikan Patin masak pindang buah keras yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ikan Patin masak pindang buah keras - resepipouler.com

11 Bahan - Bahan Resepi Ikan Patin masak pindang buah keras

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ikan Patin masak pindang buah keras ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 6 - ketul ikan patin.
 2. Sedia 3 - biji cili merah.
 3. Sedia 5-7 - biji cili padi merah.
 4. Sedia 1 - biji bwg besar.
 5. Sedia 1/2 - sdk serbuk kunyit.
 6. Sedia 2,3 - tangkai Daun kesum.
 7. Sedia 1 - btg serai.
 8. Sedia 1300 ml - air.
 9. Sedia 2 - kpg asam keping.
 10. Sedia 5,6 - biji buah keras.
 11. Sedia 2 - sdk garam dan perasa.

2 Cara Memasak Ikan Patin masak pindang buah keras

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ikan Patin masak pindang buah keras pula. Simple saja cuma 2 langkah.

 1. Tumbuk bwg,buah karas,cili merah dan cili padi separa hancur.Kemudian masukkan ke dlm kuali bersama2 serai dan serbuk kunyit dan sedikit air masak hingga air kering (tak perlu lyk minyak)dan tuangkn air..
 2. Masukkn asam keping dan tunggu air mendidih dan masukkn ikan patin serta garam dannperasa serta daun kesum.Masak hingga ikan masak dan mendidih.Dah siap.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ikan Patin masak pindang buah keras ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!