Home

Resepi Masala teh tarik kaw Mudah 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Masala teh tarik kaw di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Masala teh tarik kaw yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted. #tehtarikkaw Uncang teh (saya pakai uncang teh Lipton yg biasa) Susu cair Susu pekat Secubit garam Air. Tips cili padi tahan lama : Buang tangkai dari badan cili Bersihkan cili padi dengan air bersih dan tapis Masukkan dalam satu bekas. Teh tarik (literally "pulled tea") is a popular hot milk tea beverage most commonly found in restaurants, outdoor stalls and kopitiams within the Southeast Asian countries of Malaysia, Indonesia and Singapore.

Masala teh tarik kaw - resepipouler.com Goodreads helps you keep track of books you want to read. Start by marking "Teh Tarik Kaw Wunne: a Malaysian Smorgasbord" as Want to Read Resipi & cara-cara mengahsilkan Teh Tarik sedap dan kaw macam yang biasa diminum di kedai-kedai mamak. Lepas ni boleh cuba buat sendiri di rumah.

4 Ingredients of Resepi Masala teh tarik kaw

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Masala teh tarik kaw ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 4 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Teh (tak kisah teh apa..Sy guna 2 uncg..sbb xde teh serbuk).
  2. Sedia - Air (satu cwn).
  3. Sedia - Kayu manis (setgh tau satu biji pun boleh).
  4. Sedia - Buah pelaga (3 biji).

Boleh cuba resipi perkongsian saudari Nurdeanna Affendi ni. Mudah, sedap, kaw dan boleh hasilkan dalam jumlah. Teh Tarik or Chai Masala; Non sharpen file. Teh tarik merupakan air teh bersusu yang dicurah antara dua koleh untuk menyejukkannya dan membuatkan ia berbuih-buih seperti buih sabun.

3 Cara Penyediaan Masala teh tarik kaw

Dah ada 4 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Masala teh tarik kaw pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Minuman utk 3 org..Buka api..masukkan air satu cwn besar tuang dlm periuk bulat..tggu beberapa minit lps itu masukkan 2 uncang teh..masukkan kayu manis...lps itu tumbuk buah pelaga sampai hancur dan masukkan dlm kuali bulat..last..masukkan krimer manis (xkisah guna krimer apa..fn pun boleh).
  2. Biar sampai buih keluar...biar selama keluar bau harum...kalau nak masukkan gula boleh..tapi sy xguna gulaa..itu ikut kehendak anda....
  3. Dah siap teh masala Kita...tapis dan minum...rasa akan lain sikit sbb Kita masukkan pelaga dan juga Kayu manis tapi Sedap...Selamat mencubaaa...selamat berbuka puasa....

Ia adalah minuman yang disukai di kawasan tropika dan minuman pilihan sepanjang waktu, siang dan malam untuk penggemarnya. Pasti ramai yang tertunggu-tunggu resepi terbaru dari ita kan.? Maaf sanga-sangat ya. sebab ita sekarang kurang bersiaran di blog, kurang kongsikan resepi yang sedap-sedap! Photo "Chai Masala - Teh Tarik" can be used for personal and commercial purposes according to the conditions of the purchased Royalty-free license. The Teh Tarik is a legendary quintessential Malaysian delicacy that is rivalled by no other.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Masala teh tarik kaw ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!