Home

Cara Memasak Ice cream Roti Gardenia Pelangi Enak 9 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ice cream Roti Gardenia Pelangi di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ice cream Roti Gardenia Pelangi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Syarikat pengeluar roti di Malaysia, Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (Gardenia) mengesahkan penghasilan dan penghantaran roti serta produk lain selama. Selain kopi dan juga ice cream, kini ada juga roti bakar pelangi. Roti bakar pelangi di Stu Burger [image source].

Ice cream Roti Gardenia Pelangi - resepipouler.com A sua missão servir muito bem as suas clientes para ganhar boas gorjetas. Roti canai pelangi tidak beroperasi selama PKP. Hati-hati, jaga diri dan patuhi undang-undang dari pemerintah.

12 Bahan - Bahan Resepi Ice cream Roti Gardenia Pelangi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ice cream Roti Gardenia Pelangi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 400 ml - whipping cream UHT.
  2. Sedia 420 gram - susu pekat manis cap teko.
  3. Sedia 2-3 keping - roti putih jenama gardenia.
  4. Sedia - Pewarna biru tambah sedikit serbuk vanilla.
  5. Sedia - Perasa jagung KHH Double Lion.
  6. Sedia - Sweetcorn cream adabi (sedap giler).
  7. Sedia - Perasa tebu KHH Double Lion.
  8. Sedia - Perasa ros KHH Double Lion.
  9. Sedia - Susu segar any brand boleh.
  10. Sedia - Cadangan hidangan.
  11. Sedia - Kacang tanah utk taburan dan dimakan bersama ais krim.
  12. Sedia - Roti manis butter raisin gardenia utk dimakan bersama ais krim.

Kadang-kadang pening juga nak habiskan baki stok roti yang kita ada. Tarikh luput pun dah nak dekat. Siap dah resepi puding roti pelangi untuk anda cuba. Rasa lemak berkrim hasil penggunaan susu.

9 Cara Penyediaan Ice cream Roti Gardenia Pelangi

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ice cream Roti Gardenia Pelangi pula. Simple saja cuma 9 langkah.

  1. Pertama carik carik kan roti putih gardenia dan rendam dalam susu segar. Ketepikan.
  2. Pukul 420 gram susu pekat hingga putih pucat mcm ini..
  3. Pukul 400ml atau dua kotak kecil whipping cream UHT hingga kembang. Pastikan krim berada dalam keadaan benar benar sejuk. Saya sebelum nak pakai masukkan dalam peti sejuk beku selama 15 minit. Jangan risau tak beku pun. Cuma cream benar benar sejuk..
  4. Masukkan roti yg direndam tadi dalam susu pekat. Pukul hingga ketulan roti jadi kecil kecil. Jangan risau ya, sbb walau ada ketulan roti kecil kecil, bila dah siap ais krim tak rasa pun roti tu. Tapi kalo nak lagi smooth boleh aja kisar kan roti dgn susu pekat yg dipukul hingga putih pucat tadi. It's your choice. Tapi kalo saya tak payah pun tak apa. 😅.
  5. Masukkan whipping cream tadi ke dalam adunan campuran susu pekat dan roti. Pukul dgn mixer hingga sebati sahaja..
  6. Bahagikan kepada 4 bahagian. Cara nak bahagi, guna senduk sama setiap kali letak bahagian. Jadi dia sama banyak..
  7. Untuk warna biru, saya tambahkan sedikit sahaja serbuk vanilla. Sbb Pewarna biru tiada perasa.jadi saya perasa kan dgn vanilla. Guna serbuk vanilla sedap..
  8. Utk warna merah saya gunakan perisa ros KHH Double Lion. Untuk hijau saya guna perisa tebu KHH Double Lion. Untuk kuning saya guna perisa jagung ditambah Sweetcorn cream adabi. Marvelous Perasa perasa nie bila dicampur kesemuanya. Sedap. Cubalah ya nanti..
  9. Cara nak buat mcm nie. Letak satu senduk warna di setiap bahagian bekas. Dah penuh, guna lidi satay dan lorekkan. Lepas tu tabur dgn kacang tanah. Sejuk bekukan. Dah siap makan dgn roti manis gardenia raisin butter. Sedap. Serious. Boleh jugak makan dgn roti putih gardenia pun sedap. Yg pasti gabungan semua perasa minuman tersebut buat rasa ais krim sedap sangat..

Kali ini ada roti panggang pelangi yang lain dari biasanya. Pastinya akan menggoda Anda untuk mencobanya. Tidak hanya dikenal dengan nama roti panggang pelangi, roti panggang ini juga dikenal dengan nama unicorn toasties di beberapa pengguna internet. SYARIKAT pengeluar roti di Malaysia, Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (Gardenia) akan terus menghasil dan menghantar roti serta produk lain selama tujuh hari seminggu termasuk sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang sedang dijalankan. Pengurus Besar Kanan, Desmond Tan, berkata pengeluaran itu adalah penambahan sebanyak lima peratus daripada jumlah.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ice cream Roti Gardenia Pelangi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!