Home

Resepi Fresh Strawberry Milk Tea (Chilled) Enak 7 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Fresh Strawberry Milk Tea (Chilled) di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Fresh Strawberry Milk Tea (Chilled) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Fresh Strawberry Milk Tea (Chilled) - resepipouler.com

7 Bahan - Bahan Resepi Fresh Strawberry Milk Tea (Chilled)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Fresh Strawberry Milk Tea (Chilled) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 cawan - air.
  2. Sedia 2 - teh uncang.
  3. Sedia 2 tbs - susu pekat manis.
  4. Sedia 2 tbs - susu sejat.
  5. Sedia - Secubit garam.
  6. Sedia 2 - biji buah strawberry segar.
  7. Sedia - Frosted glass (gelas yg disejukkan dulu di dalam freezer).

8 Instructions Fresh Strawberry Milk Tea (Chilled)

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Fresh Strawberry Milk Tea (Chilled) pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan teh. Set masa 4 minit bila air mula mendidih..
  2. Kecilkan api dan campurkan kedua-dua jenis susu. Tutup periuk. Biarkan merenih untuk tambahan 1 minit. Kalau suka lebih manis, lebihkan susu. (Resepi ini utk yg gemarkan manis sekadarnya sahaja)..
  3. Kacau sebati dan masukkan garam. Jangan cubit banyak-banyak macam cubit anak, nanti jadi gulai. Garam untuk menaikkan rasa lemak susu. Jika tak suka boleh abaikan garam..
  4. Ketepikan dan biar sejuk. Dinginkan di dalam peti ais 1-2jam. Kemudian, kisar bersama buah strawberry sampai halus berkrim. Tak perlu ditapis. Guna buah yg segar, rasa akan terjejas jika guna buah yg lama atau mulai lebam..
  5. Tips = Boleh juga kisar buah strawberry siap-siap (perlu tapis jika kisar asing) dan campurkan lepas teh siap dimasak. Disyorkan kisar bersama supaya kedua perisa mesra sebati..
  6. Tuang ke dalam "frosted glass". Komposisi bahan untuk air teh ini sangat sesuai utk dinikmati sejuk tanpa ais, boleh juga panas..
  7. Tips = Kenapa guna "frosted glass"? Air yg dituang ke dalam gelas itu akan hasilkan buih-buih halus dan tekstur air yg kaya berkrim. Macam A&W rootbeer. Disyorkan jangan campurkan ais kerana ais akan membuat kan rasa nya tawar..
  8. BRS ada mengeluarkan produk minuman ini dalam bentuk sachet, RM15/10sch. Resepi ini memang mirip dengan yg instan ni tau! My fav♥️..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Fresh Strawberry Milk Tea (Chilled) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!