Home

Cara Membuat Pincuk Buah Cermai Mudah 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Pincuk Buah Cermai di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Pincuk Buah Cermai yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Pincuk Buah Cermai - resepipouler.com

6 Ingredients of Resepi Pincuk Buah Cermai

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Pincuk Buah Cermai ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 cawan - buah cermai.
  2. Sedia 5 - biji cili api (lebih jika suka pedas).
  3. Sedia 1 - biji cili hidup.
  4. Sedia 1 - inci belacan.
  5. Sedia Sedikit - garam.
  6. Sedia Sedikit - gula.

3 Cara Membuat Pincuk Buah Cermai

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Pincuk Buah Cermai pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Basuh buah cermai, kemudian cili dan belacan ditumbuk.
  2. Kemudian tumbuk kasar buah cermai dan masukkan cili yang di tumbuk tadi, gaul sebati perasan dengan gula dan garam secukupnya.
  3. Sedia untuk dinikmati.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Pincuk Buah Cermai ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!