Home

Cara Memasak Ayam Goreng Air Fryer ala KFC Mudah 2 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam Goreng Air Fryer ala KFC di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Goreng Air Fryer ala KFC yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Untuk teman-teman yang mau membantu aku untuk membuat video youtube yang baru-baru lagi, kalian bisa support aku dengan cara donasi. Bahan Ayam Goreng Tepung ala KFC. Yang perlu dicatat nih, ayam goreng tepung ala KFC ini juga banyak mengandung lemak dan kolesterol tinggi lho.

Ayam Goreng Air Fryer ala KFC - resepipouler.com Kini anda boleh hasilkan menu yang seakan sama namun secara homemade. Kredit resipi & foto: Syakila Nasir. Nak beli AIR FRYER tapi takt ahu mana satu yang bagus?

13 Bahan - Bahan Resepi Ayam Goreng Air Fryer ala KFC

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Goreng Air Fryer ala KFC ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 4 - @5 ketul ayam.
  2. Sedia 1 cawan - tepung gandum (jika nak guna tepung Bestari pun boleh).
  3. Sedia 2 cawan - buttermilk~(2 cawan susu segar+1 sudu besar cuka).
  4. Sedia 4 sudu teh - paprika.
  5. Sedia 3 sudu teh - white pepper (lada putih).
  6. Sedia 1 sudu teh - black pepper (lada hitam).
  7. Sedia 1 sudu teh - dried mustard.
  8. Sedia 1 sudu teh - ground ginger.
  9. Sedia 1/2 sudu teh - thyme.
  10. Sedia 1/2 sudu teh - basil.
  11. Sedia 1/3 sudu teh - oregano.
  12. Sedia 3 sudu teh - garlic & herbs salt.
  13. Sedia 2 sudu teh - garam (Kakmie guna garam pink himalaya).

Ayam goreng merupakan salah satu makanan kegemaran ramai terutamanya bagi kanak-kanak. Letak air ayam perap sikit tambah air masak sikit utntuk celup ayam. Tips celup dalam air perap ayam tadi. Mesti ramai yang suka makan ayam goreng KFC, lebih-lebih lagi yang 'spicy'.

2 Cara Membuat Ayam Goreng Air Fryer ala KFC

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Goreng Air Fryer ala KFC pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Perap ayam bersama buttermilk selama [email protected] jam. Campurkan semua bahan-bahan kering dan gaul sebatikan. Celup ayam dalam bahan campuran. Golek-golekkan (14-15 kali golek) supaya seluruh isi ayam bersalut cantik..
  2. Sapu minyak (bahagian bawah bakul air fryer) dan panaskan sekejap [email protected] minit bakul air fryer tu ye. Kemudian susun ayam ke dalam bakul air fryer dan spray sikit minyak kat isi ayam. Set kan air fryer : ▪️suhu 180 darjah ▪️masa 20-25 minit (ikut kuantiti) Balik-balikkan separuh masa dan spray sikit minyak lagi..

Biasalah, orang Malaysia memang minat yang pedas-pedas ini. Namun ternyata membuat ayam krispi seperti KFC ada resep tersendiri lho. Kamu bisa mencoba membuatnya sendiri kini di rumah. Ingin membuat kentang goreng Ala KFC, tentunya tidaklah mudah bukan. Karena kentang ala KFC empuk, crispy Mesin deep fryer sendiri merupakan suatu alat yang digunakan untuk menggoreng berbagai jenis makanan hingga menghasilkan gorengan yang kebih baik merata kematangan.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Goreng Air Fryer ala KFC ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!