Home

Resepi Kerang Bakar Air Fryer Sedap 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Kerang Bakar Air Fryer di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kerang Bakar Air Fryer yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Kerang Bakar Air Fryer - resepipouler.com

6 Ingredients of Resepi Kerang Bakar Air Fryer

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kerang Bakar Air Fryer ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Kerang.
 2. Sedia - Bawang besar (hiris halus).
 3. Sedia - Bawang merah (hiris halus).
 4. Sedia - Serai (ketuk sikit).
 5. Sedia - Garam sikit.
 6. Sedia - kuantiti bahan di atas bebas. Jika suka banyak boleh letak banyak ya.

5 Cara Membuat Kerang Bakar Air Fryer

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kerang Bakar Air Fryer pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Bersihkan kerang. Toskan.
 2. Gaulkan semua bahan. Lapik daun pisang. Bakar dalam air fryer. ▪️ Suhu 170-180 darjah ▪️ Masa 10 minit.
 3. Orait. Siap!.
 4. Cicah dengan air asam..perghhhh!.
 5. Air asam : Cili kecik (tumbuk lumat) Bawang merah (tumbuk lumat) Bawang putih (tumbuk lumat) Bawang besar (hiris halus) Kicap Air asam jawa 1. Tumbuk bahan yang dinyatakan di atas. 2. Kemudian masukkan kicap dan air asam jawa. 3. Gaulkan bawang besar. Done! Orait! Selamat Mencuba!✌🏻😁.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kerang Bakar Air Fryer ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!