Home

Resepi Air Oren dan Limau Nipis #maratonraya #minuman Mudah 1 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Air Oren dan Limau Nipis #maratonraya #minuman di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Air Oren dan Limau Nipis #maratonraya #minuman yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Pasti ramai yang suka minum air limau kasturi atau limau nipis ais yang rasanya masam manis bila ditelan masuk ke tekak dan lebih sedap lagi jika dicampurkan dengan asam boi terasa kenikmatannya yang mampu menghilangkan dahaga. Katanya minum air kelapa muda dengan limau nipis baik untuk penderita kencing manis dan darah tinggi. Campurkan sebiji air kelapa muda dengan setengah biji limau nipis lagi masam lagi bagus.

Air Oren dan Limau Nipis #maratonraya #minuman - resepipouler.com Timun yang bersifat diuretik menggalakkan Bagi yang sering kembung perut, boleh amalkan minum air detox yang dihasilkan dengan hirisan ½ biji lemon, ½ biji limau nipis dan ½ biji oren, secawan. Jus Limau Nipis yang mudah untuk didapati. banyak kelebihan yang boleh diperolehi dalam sistem tubuh. Tiada kajian saintifik membuktikan pengambilan air kelapa atau limau nipis dapat membantu mengimbangi oksigen dalam sistem pernafasan Pakar respiratori dan paru-paru, Dr A Sundari, berkata orang ramai khususnya warga emas, kanak-kanak serta pesakit berkaitan pernafasan.

4 Bahan - Bahan Resepi Air Oren dan Limau Nipis #maratonraya #minuman

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Air Oren dan Limau Nipis #maratonraya #minuman ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 4 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 3 - sudu besar gula.
  2. Sedia 1.5 liter - Air.
  3. Sedia 3 - biji buah oren.
  4. Sedia 1 - biji limau nipis.

Limau nipis (nama botani: Citrus aurantifolia) merupakan sejenis tumbuhan yang buahnya dijadikan air minuman dan juga dicampur dalam masakan. Limau nipis dipercayai berasal dari India dan Myanmar atau Asia Tenggara. Kini, ia ditanam hampir di seluruh kawasan tropika dan subtropika. Buah-buahan limau citrus seperti limau nipis, lemon, oren dan limau bali juga kaya dengan asid folik.

1 Cara Memasak Air Oren dan Limau Nipis #maratonraya #minuman

Dah ada 4 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Air Oren dan Limau Nipis #maratonraya #minuman pula. Simple saja cuma 1 langkah.

  1. Buang kulit dan biji buah oren. Blend bersama air dan gula. Tapis. Potong limau nipis dan masukkan ke dalam air. Hidangkan dengan ais..

Minum air ditapis juga saÂngat penting untuk mencegah kita mengambil bahan-bahan toksin terlarut dalam air seperti klorin, logam berat dan sebagainya. Padahal, jeruk limau dan lemon adalah jenis jeruk yang berbeda dari jeruk nipis. Jeruk nipis memiliki bentuk lebih bulat daripada lemon yang sedikit oval dengan ujung yang Beda lagi jika jeruk limau. Timun + lemon + limau nipis. Limau nipis + buah oren + lemon.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Air Oren dan Limau Nipis #maratonraya #minuman ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!