Home

Cara Membuat Petola dan daging masak tumis air Mudah 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Petola dan daging masak tumis air di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Petola dan daging masak tumis air yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Rajin skit buat video.masak simple je tengahari ni.harap anak yg tak sihat ada selera makan. Hi, Assalamualaikum guys Harini kami nak share Petola dan Kubis Tumis Air Hope you all enjoy this video Banyak lagi video-video resepi akan kami upload akan. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris sehingga wangi.

Petola dan daging masak tumis air - resepipouler.com Sekali sekala datang ke rumah kita raikanlah dia. Pecah kan fucuk dan rendam dalam air sejuk. Masukkan bawang kecil, petola, santan cair dan garam ke dalam periuk.

6 Bahan - Bahan Resepi Petola dan daging masak tumis air

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Petola dan daging masak tumis air ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 batang - petola.
  2. Sedia 2 ulas - bawang putih.
  3. Sedia - Semangkuk kecil hirisan daging.
  4. Sedia 4 cawan - air (boleh lebihkan).
  5. Sedia - Secubit garam.
  6. Sedia - Secubit penambah perisa (jika suka).

Idea masakkan harian Idea masakkan mudah Sayur Petola Masak Tumis Air Sangat sedap makan sayur petola masak tumis air ni bersama sambal belacan. MANADO, SULAWESI UTARA / INDONESIA — Viral foto daging ular piton yang dijual di Transmart Manado, provinsi Sulawesi Utara. Nah, mengingat enak dan sehatnya sayur bayam tumis air ini maka sudah tidak ada alasan lagi bagi anda untuk tidak membuatnya di rumah. Proses membuatnya sangat sederhana sekali, sangat cocok bagi anda yang baru memulai belajar memasak.

5 Cara Penyediaan Petola dan daging masak tumis air

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Petola dan daging masak tumis air pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Petola dipotong nipis, bawang dimayang halus, dan daging dipotong kecil..
  2. Tumis bawang merah dan putih hingga terbit bau atau kekuningan.
  3. Masukkan daging dan garam. Kacau sebati..
  4. Masukkan air dan rebus daging sehingga empuk..
  5. Masukkan petola. Tambah sedikit garam dan penambah perisa (jika suka) secukupnya. Sedia dihidang. Selamat mencuba.

Untuk lebih memudahkan anda ketika membuatnya. Masak sampai daging matang dan bumbu meresap. Menjelang diangkat masukkan bawang bombai dan paprika. Tes rasa dan hidangkan. - Campur bumbu halus dan daging menjadi satu. - Panaskan minyak sedikit, tumis daging sampai berubah warna, tambahkan air. Sup Petola Lada Hitam Tumis Air Cara Saya.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Petola dan daging masak tumis air ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!