Home

Cara Membuat Sirap Bandung Ice Cream Soda Sedap 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Sirap Bandung Ice Cream Soda di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sirap Bandung Ice Cream Soda yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Ingredients : Ice cream soda Condensed milk Sirap Ice cube. Sirap Bandung is a popular drink during Ramadhan, Raya and weddings. Bright pink and normally very sweet But this recipe elevates the standard sirap bandung with the inclusion of ice cream soda, turning this drink into one that is surprisingly refreshing despite its shocking pink tones and sweetness.

Sirap Bandung Ice Cream Soda - resepipouler.com STEPMix sugar, warm water, rose essence and red colouring to make rose syrup. STEPAdd rose syrup in a jug. STEPSlowly pour in the evaporated milk, to create the two-tone Sirap Bandung.

5 Bahan - Bahan Resepi Sirap Bandung Ice Cream Soda

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sirap Bandung Ice Cream Soda ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - Sudu Besar Pati Sirap Ros.
  2. Sedia 2 - Sudu Besar Susu Pekat Manis.
  3. Sedia 100 ml - Air Masak (Coway).
  4. Sedia 100 ml - Ice Cream Soda.
  5. Sedia Gelas - Ice kiub mengikut kesesuaian.

It literally translates to Happy Soda, and is badically a mixture of sirap, condensed milk, and ice cream soda! I'm no fan of Sirap Bandung, but ice cream soda seriously makes everything tastes that much better 😍. Tapi resipi yang nak dikongsikan kali ini bukan sirap bandung biasa je. Kalau nak kasi power, campur dengan soda.

3 Step by Step Sirap Bandung Ice Cream Soda

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sirap Bandung Ice Cream Soda pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Tuang Pati Sirap dan Susu Pekat Manis di dalam Gelas kemudian masukkan air dan kacau sebati.
  2. Masukkan Ais dalam gelas secukup nya dan tuang Air Sirap yang sudah siap di bancuh tadi ke dalam Gelas.
  3. Kemudian bole lah tuang Ice Cream Soda tadi ke dalam bancuhan Air Sirap Bandung kacau sebati dan siap di minum ketika sejuk😋.

Resipi Sirap Bandung Soda 'Power 'ini dikongsikan oleh Habibah Badar Bajrai. Rasa nyaman dengan minuman sirap bandung soda yang nampak mudah tapi kalau tidak kena caranya boleh lain jadinya. Perlu mengacau segera susu pada ketika ini kerana tidak mahu menjadi tairu. Siap sirap bandung soda dan perlu disimpan didalam bekas yang tertutup kerana tidak mahu. Sejak lama terkurung dekat rumah ni kekadang rasa teringin nak minum air sedap-sedap kan?

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sirap Bandung Ice Cream Soda ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!