Home

Cara Memasak Aiskrim Malaysia Kacang Hijau Cepat 7 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Aiskrim Malaysia Kacang Hijau di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Aiskrim Malaysia Kacang Hijau yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Aiskrim Malaysia Kacang Hijau - resepipouler.com

7 Bahan - Bahan Resepi Aiskrim Malaysia Kacang Hijau

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Aiskrim Malaysia Kacang Hijau ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 400 gram - kacang hijau.
 2. Sedia 300 ml - santan pekat.
 3. Sedia 250 gram - gula pasir.
 4. Sedia 1 keping - gula melaka.
 5. Sedia 2 liter - air.
 6. Sedia 1 helai - daun pandan di simpul.
 7. Sedia - Setengah sudu teh garam.

5 Cara - Cara Aiskrim Malaysia Kacang Hijau

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Aiskrim Malaysia Kacang Hijau pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Sedikan bubur kacang dahulu.
 2. Ini bahan-bahannya.
 3. Selepas dibasuh dan direndam seketika kita masak kacang ini sampai empuk...dah empuk masukkan gula daun pandan...garam...dan santan....
 4. Bubur kacang siap bila kacang masak sempurna dan kuah santan mendidih dengan elok...sejukkan dulu kemudian masukkan dalam plastik aiskrim....bekukan.....
 5. Siap dah Aiskrim kita.....

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Aiskrim Malaysia Kacang Hijau ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!