Home

Cara Membuat Milk Tea Cheese Cake Cepat 25 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Milk Tea Cheese Cake di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Milk Tea Cheese Cake yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Milk Tea Cheese Cake - resepipouler.com

25 Bahan - Bahan Resepi Milk Tea Cheese Cake

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Milk Tea Cheese Cake ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 25 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Cake.
  2. Sedia - Milk Tea (A).
  3. Sedia 50 ml - susu full cream.
  4. Sedia 2 - uncang teh.
  5. Sedia - Main Batter.
  6. Sedia 4 - biji kuning telur saiz [email protected]
  7. Sedia 20 g - gula perang.
  8. Sedia 40 ml - minyak mazola @ minyak sayur.
  9. Sedia 40 ml - milk tea (A).
  10. Sedia 50 g - tepung super fine.
  11. Sedia 15 g - tepung jagung.
  12. Sedia 1 sudu teh - esen vanila.
  13. Sedia - Meringue (C).
  14. Sedia 4 - biji putih telur gred [email protected]
  15. Sedia 30 g - gula perang.
  16. Sedia - Cream Cheese.
  17. Sedia - Milk Tea Custards (D).
  18. Sedia 150 ml - susu full cream.
  19. Sedia 2 - uncang teh.
  20. Sedia 3 keping - cheddar cheese.
  21. Sedia 20 g - gula perang.
  22. Sedia 5 g - tepung kastard.
  23. Sedia - Fresh Cream (E).
  24. Sedia 150 g - whipping cream.
  25. Sedia - Cheddar cheese block.

15 Cara Penyediaan Milk Tea Cheese Cake

Dah ada 25 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Milk Tea Cheese Cake pula. Simple saja cuma 15 langkah.

  1. Sediakan milk tea dahulu. Panaskan 50ml susu full cream bersama 2 uncang teh. Tutup dan biarkan seketika. Tapiskan bila dah sejuk.
  2. Asingkan putih telur daripada kuning telur..
  3. Dalam mangkuk lain, pukul kuning telur bersama gula perang sehingga kembang..
  4. Masukkan minyak [email protected] sayur. Kaub balik guna [email protected]
  5. Masukkan milk tea y di siapkan terlebih dahulu tadi. Sebatikan dengan kaedah kaub balik juga ya..
  6. Masukkan tepung super fine, tepung jagung dan esen vanilla. Sebatikan hingga menjadi batter yang licin. Ketepikan seketika..
  7. Dalam mangkuk lain pukul putih telur hingga berbuih kecil. Tambahkan gula sedikit demi sedikit. Putar sehingga menjadi meringue atau soft peak. Jika diterbalikkan meringue tidak jatuh..
  8. Adukkan batter cake (B) bersama meringue (C) menggunakan kaedah kaub balik sedikit demi sedikit. Ulang sampai habis..
  9. Alas bahagian bawah loyang 8 inch dengan baking paper. Masukkan batter cake dalam loyang. Ratakan bahagian permukaan kek dengan menggunakan lidi satey. Hentakkan sedikit supaya gelembung udara pecah..
  10. Bakar suhu 140°c selama 35 minit. Naikkan suhu 165°c selama 5 minit tanpa membuka pintu oven.
  11. Sementara menunggu kek dibakar, sediakan cream cheese nya. Masukkan semua bahan dalam periuk, sebatikan. Masak dengan api perlahan hingga menjadi likat. Sejukkan.
  12. Putar topping cream separa kembang.
  13. Masukkan milk tea custards (D) ke dalam topping cream (E) yang diputar tadi. Putar lagi hingga sebati..
  14. Bila kek dah masak sejukkan atas redai. Letakkan plastik di sekeliling bahagian tepi kek..
  15. Tuangkan cream cheese dan sagat cheddar block di bahagian atas kek..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Milk Tea Cheese Cake ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!