Home

Cara Membuat Agar - agar jagung Enak 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Agar - agar jagung di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Agar - agar jagung yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Assalammu'alaikum wr.wb Terimakasih buat teman teman yang selalu mendukung saya dalam berkarya. Mohon maaf kalo videonya masih banyak kekurangan😅😅 karena. Resipi Agar-Agar Jagung - Agar ini dimasak secara kebetulan dan tidak direka secara langsung.

Agar - agar jagung - resepipouler.com Lalu masukkan agar- agar lalu jagung manis. Masak di atas api sedang sampai mendidih sambil terus diaduk. Resep memasak agar agar - Siapa sih yang tidak suka agar-agar, makanan yang sangat lembut di mulut ini memiliki cita rasa yang khas yang menjadikan siapa saja yang memakannya ketagihan.

5 Ingredients of Resepi Agar - agar jagung

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Agar - agar jagung ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 liter - air masak.
  2. Sedia - sepeket agar.
  3. Sedia 1 tin - jagung.
  4. Sedia 5 - sudu besar susu pekat.
  5. Sedia 4 - sudu besar gula pasir.

Cara Membuat Agar Agar Jagung Modal Sedikit Untung Banyak. Nah, apabila Anda juga ingin memulai budidaya tanaman jagung, pada artikel pertanian ini, akan dibahas beberapa syarat tumbuh jagung agar nantinya tanaman jagung yang dihasilkan bermutu. Agar agar adalah salah satu bahan makanan yang terbuat dari olahan rumput laut yang mempunyai sifat kenyal dan kempuk. Salah satu jenis makanan instan ini memang sudah terkenal sejak dahulu.

4 Step by Step Agar - agar jagung

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Agar - agar jagung pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Bahan yang kita perlukan, pertama kita perlu masukkan air 1 liter air ke dalam periuk.
  2. Kita masukkan gula dan juga susu pekat.
  3. Dan masukkan agar dan juga jagung kemudian kita kacau sampai ia megelegak kemudian tutup api masukkan kedalam bekas dan sejuk kan di dalam peti sejuk selama 1jam dan selamat untuk di hidang,.
  4. Ni hasil setelah 1jam kita sejukkan. Selamat mencuba ❤️❤️.

Dasar-pertanian : Tips Sederhana Budidaya Jagung Agar Sukses merupakan cara yang sudah saya lakukan dalam membudidayakan jagung dilahan pertanian. Resep agar agar pelangi kali ini dapat digunakan untuk dijual. Agar-agar, agar atau agarosa adalah zat yang biasanya berupa gel yang diolah dari rumput laut atau alga dan bisa dimakan, dalam bidang medis digunakan sebagai pembiak bakteri di laboratorium. Di Jepang dikenal dengan nama kanten dan oleh orang Sunda disebut lengkong. Layers of agar agar thickened coconut milk and pandan juice made this beautifully layered agar agar santan Agar-Agar Santan Ros.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Agar - agar jagung ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!