Home

Resepi Air Kacang Soya Mudah 4 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Air Kacang Soya di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Air Kacang Soya yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Air kacang soya (juga susu soya atau Itali: soia latte) merupakan satu minuman dari kacang soya yang asalnya dari China. Di setengah negara-negara Asia, minuman ini merupakan satu kebiasaan dan dijadikan satu hidangan harus ketika waktu makan. Air kacang soya juga dapat memenuhi keperluan zat bagi yang berdiet.

Air Kacang Soya - resepipouler.com Sambil menunggu air mendidih, buang kulit kacang soya dengan cara masukkan rendaman kacang. Air kacang soya merupakan satu minuman dari kacang soya yang asalnya dari China. Di setengah negara-negara Asia, minuman ini merupakan satu kebiasaan dan dijadikan satu hidangan harus.

4 Ingredients of Resepi Air Kacang Soya

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Air Kacang Soya ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 4 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 250 g - kacang soya (putih).
  2. Sedia 1.5 liter - air masak.
  3. Sedia 2 helai - daun pandan.
  4. Sedia 1/2 cawan - gula pasir (ikut citarasa, saya suka kurang manis).

Kesan ribut yg melanda di Utara tanah air. Gambar di bawah berlaku di Paya Keladi. Buy airline tickets, find cheap airfare, last minute deals and seat sales with Air Canada. Book hotels, cars and vacations with Air Canada Vacations.

5 Instructions Air Kacang Soya

Dah ada 4 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Air Kacang Soya pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Basuh dan rendam kacang soya semalaman atau hingga kacang kembang. Buang kulit yang tertanggal..
  2. Masukkan 1/3 kacang soya ke dalam pengisar bersama 500ml air. Kisar hingga kacang hancur..
  3. Tapis kisaran kacang tadi ke dalam periuk menggunakan penapis atau kain kasa (kain nipis bewarna putih yang digunakan untuk menapis). Saya menggunakan kain kasa kerana hampas kacang ini halus. Jika menggunakan penapis biasa, banyak hampas-hampas yang halus tidak dapat ditapis. Perah kacang hingga menjadi hampas. Ulang proses yang sama untuk baki kacang yang ada..
  4. Setelah habis proses memerah,masak air soya dengan api yang kecil. Letakkan daun pandan. Sentiasa kacau secara perlahan-lahan..
  5. Tambahkan gula. Kacau hingga gula larut. Tutup api apabila air soya telah mendidih. Air kacang soya boleh dinikmati ketika suam atau sejukkan dahulu dan letakkan ais. Siap..

Blender kacang soya dengan air sehingga halus. Masakkan air soya yang sudah ditapis. A wide variety of kacang soya options are available to you, such as drying process, packaging, and cultivation type. Air soya juga sesuai digunakan untuk mereka yang ingin diet atau menguruskan badan. Ini kerana dengan meminum air soya akan memberi rasa kenyang kepada kita untuk suatu jangka masa yang.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Air Kacang Soya ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!