Home

Resepi Nasi Air Simple Mudah 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nasi Air Simple di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Air Simple yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Kadang-kadang dah boring makan nasi, tak tahu nak makan apa… Bila tak tahu nak makan apa, nak memasak lagilah tak 'kuasa' kan? Bagi yang tak ada idea tu, jom kita cuba resepi nasi air Kelantan ni. Kerana nasi ini dimakan dengan kuah sup yang banyak sehingganya ia dipanggil nasi air.

Nasi Air Simple - resepipouler.com Sekali harung je.tak perlu fikir lauk-lauk Guna separuh air rebusan tadi untuk memasak nasi dan asingkan separuh lagi untuk dijadikan SUP. Resipi Nasi Air Kelantan yang sangat sedap, mudah dan mengenyangkan. Sesuai dijadikan sajian seisi keluarga serta sesuai dinikmati bila-bila masa.

21 Bahan - Bahan Resepi Nasi Air Simple

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Air Simple ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 21 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bubur nasi.
  2. Sedia 1 - pot beras.
  3. Sedia - Air untuk masak bubur secukupnya.
  4. Sedia - Kuah tumis.
  5. Sedia 5 ulas - bawang putih cincang.
  6. Sedia 2 ulas - bawang merah hiris halus.
  7. Sedia 2 - sb minyak masak.
  8. Sedia - Air secukupnya.
  9. Sedia - Garam secukupnya.
  10. Sedia - Sayuran dipotong halus.
  11. Sedia - Kangkung/bayam brazil.
  12. Sedia 2 helai - daun kaduk.
  13. Sedia - Bahan pelengkap lain.
  14. Sedia 4 - biji telur masin/telur ayam rebus.
  15. Sedia 1 cawan - ikan bilis halus digoreng.
  16. Sedia 3 keping - ikan masin jeruk.
  17. Sedia 1 cawan - kacang tanah goreng.
  18. Sedia - Sos kicap.
  19. Sedia 1/4 cawan - kicap.
  20. Sedia 4 - biji cili kecil.
  21. Sedia 1/2 - biji limau nipis diambil jusnya.

Bila makan nasi goreng simple seperti ini, rasa dia adalah yang paling sedap di dunia ketika itu. Sebab cili kering tak kan hancur sepenuhnya tapi itulah yang sedap kan. Nasi Air ni popular di Terengganu dan Kelantan. Sebenarnya ramai yang tersilap, mereka ingat Beza Nasi Air dengan Bubur Nasi ialah cara penyediaan.

5 Cara Membuat Nasi Air Simple

Dah ada 21 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Air Simple pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Masak bubur..
  2. Kuah tumis: tumis bawang putih sehingga kekuningan, masukkan bawang. Goreng garing sedikit. Tambahkan air seperiuk agak2 sepadan dgn bubur. Masak sampai mendidih. Perasakan dengan garam. Kurangkan masin. Kerana bahan pelengkap sudah masin..
  3. Hiris kangkung dan daun kaduk halus2. Sediakan bahan pelengkap lain..
  4. Cara menikmati: letakkan sedikit sayuran di dalam mangkuk. Tuangkan kuah tumis yang panas mendidih. Biar sayuran layu sendiri. Sendukkan bubur. Tabur bahan2 pelengkap. Ikan masin di cubit2 dan ditabur..
  5. P/s:simple sgt sampai lupa nak snap gambar langkah2 completely 🤣.

Nasi Air juga sepatutnya lebih pejal berbanding. Pasti ramai yang tertanya-tanya, bagaimana orang Cina memasak nasi ayam hainan yang sangat berbau harum, wangi dan sedap kan? Nasi kandar biasanya didapati di kedai Mamak di sekitar Malaysia. Ianya merupakan salah satu Ini kerana, nasi kandar merupakan salah satu hidangan tengahari yang lengkap yang pastinya membuat. Nasi Air Lagenda D'Nyior Cino buko doh ni adik kakok.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Air Simple ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!