Home

Resepi Sagu Susu Pekat Manis Enak 5 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Sagu Susu Pekat Manis di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sagu Susu Pekat Manis yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Sagu Susu Pekat Manis - resepipouler.com

5 Bahan - Bahan Resepi Sagu Susu Pekat Manis

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sagu Susu Pekat Manis ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 200 g - sagu.
  2. Sedia 1 liter - air.
  3. Sedia - Pewarna (merah/hijau/biru).
  4. Sedia 1 cawan - susu fullcream.
  5. Sedia 1/2 cawan - susu pekat (krimer manis Strawberi).

3 Cara Memasak Sagu Susu Pekat Manis

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sagu Susu Pekat Manis pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Panaskan air hingga menggelegak. Kemudian terus masukkan sagu tanpa perlu rendam. Selepas 30 minit. Bilas kan sagu di bawah air mengalir untuk hilangkan kanji sagu & hasilkan tekstur yg menarik..
  2. Asingkan sagu ke dalam bekas yg berbeza. Masukkan pewarna anggaran setitik (ikut kesesuian warna)..
  3. Letakkan susu pekat ke permukaan bawah cawan. Selang selikan sagu. Akhir sekali tuang susu fullcream (optional kepada susu sejat). Simpan di dalam peti sejuk seketika. Sedap di makan ketika sejuk. Cuba la..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sagu Susu Pekat Manis ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!