Home

Cara Memasak Lemang Air Fryer [versi bakar] Mudah 7 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Lemang Air Fryer [versi bakar] di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Lemang Air Fryer [versi bakar] yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Lemang Air Fryer [versi bakar] - resepipouler.com

6 Ingredients of Resepi Lemang Air Fryer [versi bakar]

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Lemang Air Fryer [versi bakar] ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 2 - cwn beras pukut susu.
 2. Sedia 2 - cwn santan.
 3. Sedia 1 - sudu kecil gula.
 4. Sedia 1/2 - cwn air [jika santan terlalu pekat].
 5. Sedia Daun - pisang.
 6. Sedia 5-6 cawan - kertas.

7 Cara Membuat Lemang Air Fryer [versi bakar]

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Lemang Air Fryer [versi bakar] pula. Simple saja cuma 7 langkah.

 1. Sediakan bahan-bahan..
 2. Rendam beras pulut selama 10-15minit..
 3. Sementara itu, ukur lilit daun pisang pada cawan,potong..
 4. Lapkan daun yang dipotong tadi dan masukkan dengan kemas kedalam cawan..
 5. Masukkan garam dan air kedalam santan jika santan terlalu pekat. Rasa cukup lemak dan masinnya mengikut selera masing-masing ye..
 6. Masukkan 4-5 sudu beras pukut kedalam cawan. Kemudian tuangkan santan separas dengan permukaan beras. Masukkan kedalam pengukus dan kukus selama 10-20minit.. Saya bakar dalam Air Fryer selama 20minit/180 darjah celius. Kemudian bakaran kedua selama 10minit/160 darjah celsius..
 7. Tadaaaa...siapp.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Lemang Air Fryer [versi bakar] ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!