Home

Cara Memasak Roti Panggang Susu Cepat 5 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Roti Panggang Susu di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Roti Panggang Susu yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Roti Panggang Susu - resepipouler.com

5 Ingredients of Resepi Roti Panggang Susu

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Roti Panggang Susu ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - bungkus roti Sandwich Putih Gardenia.
  2. Sedia 1/2 - buku butter (Anchor Salted).
  3. Sedia 1 tin - Krimer Sejat Cair Saji.
  4. Sedia 1/2 - bungkus Coklat Putih cair (Beryl's White Compound).
  5. Sedia - Pewarna tiruan- Merah,Biru dan Kuning (Star Brand).

5 Cara Memasak Roti Panggang Susu

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Roti Panggang Susu pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Cairkan coklat putih compound menggunakan kaedah double boiled.Ketepikan..
  2. Sapu permukaan atas roti sandwich dengan butter.Potong setiap keping kepada 4 bahagian,ketepikan..
  3. Bahagikan krimer sejat cair kepada 3 bahagian ke dalam 3 biji mangkuk berlainan..Bancuh setiap satu dengan 1 camca teh pewarna kuning,merah dan biru.Ketepikan..
  4. Celup setiap satu roti ke dalam bancuhan susu berlainan warna satu persatu.16 potongan roti bagi setiap 1 warna.Letak di atas dulang pembakar dengan bahagian disapu butter di bahagian bawah (lihat bahagian yang tidak bersalut warna sepenuhnya).Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180 C selama 15 minit (bergantung kepada jenis oven)..
  5. Keluarkan kepingan roti panggang dari oven.Semasa menghidang sirami dengan sos coklat putih sesuai selera..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Roti Panggang Susu ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!